BERD: Statele est-europene ar putea fi destul de afectate de un Brexit dur

BERD: Statele est-europene ar putea fi destul de afectate de un Brexit dur
scris 9 mai 2017

Statele est-europene ar putea fi destul de afectate în eventualitatea unui Brexit dur, iar în acest caz Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va trebui să intervină pentru a le susține, a declarat într-un interviu președintele instituției financiare cu sediul la Londra, Suma Chakrabarti, înaintea unei reuniuni de trei zile a acesteia care începe marți în Cipru, transmite Bloomberg.

BERD este pregătită să intervină dacă  plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană va priva de finanțare regiuni în care banca este prezentă, arată news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Polonia și Croația sunt printre statele cele mai dependente de fonduri de la bugetul UE, care va scădea dacă Regatul Unit va abandona să renunțe la piața unică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pe măsură ce începerea negocierilor de doi ani pentru Brexit se apropie, guvernele est-europene se concentrează pe soarta a milioane de cetățeni care trăiesc în Marea Britanie.

Premierul May acuză politicieni și oficiali de la Bruxelles că se amestecă în alegerile britanice CITEȘTE ȘI Premierul May acuză politicieni și oficiali de la Bruxelles că se amestecă în alegerile britanice

Economiile din regiune riscă scăderea finanțării, a comerțului și a fondurilor de coeziune, potrivit BERD, care a fost înființată pentru a susține tranziția post-sovietică, dar care acoperă în prezent o regiune care se întinde din Estonia în Egipt și din Mongolia până în Maroc.

Europa de Est a fost principala beneficiară a bugetului UE aferent perioadei 2014-2020, care depășește 60 de miliarde de euro, și ajută țări ca Polonia, Ungaria, România și Bulgaria să ajungă din urmă statele mai bogate din Occident.

Regiunea a înregistrat în 2016 una dintre cele mai mari creșteri economice din UE, în frunte cu România.

Avansul va încetini în acest an, potrivit estimărilor FMI, dar va fi încă peste cel al altor state membre.

În contextul riscului ca plecarea Marii Britanii din UE să ducă la reducerea finanțării, Ungaria se grăbește să acceseze miliarde de euro din fondurile de coeziune, a declarat Nandor Csepreghy, secreatar de stat în cabinetul premierului Viktor Orban.

FOTO Un ziar turc proguvernamental publică pe prima pagină un montaj cu Merkel în chip de Hitler CITEȘTE ȘI FOTO Un ziar turc proguvernamental publică pe prima pagină un montaj cu Merkel în chip de Hitler

Lituania a început deja să caute finanțare în alte părți.

”Ne pregătim să atragem investiții suplimentare de la investitori instituționali, pentru a înlocui o parte din investițiile viitoare din uE”, a declarat ministrul de Finanțe al statului baltic, Vilius Sapoka.

Chakrabarti a spus că fondurile suplimentare pot proveni de la BERD, care lucrează în regiune alături de Banca Europeană pentru Investiții și International Finance Corporation.

BERD a investit 29 de miliarde de euro în Europa Centrală și de Est, de la înființarea instituției, în 1991.

”Avem capital suficient pentru a crește finanțarea în aceste țări, nu ducem lipsă de capital”, a spus Chakrabarti.

Șeful BERD a mai spus că România, Bulgaria, Grecia ar putea fi destul de afectate dacă va avea loc un Brexit dur, iar BERD va trebui să găsească mai multe proiecte în această situație.

viewscnt
Afla mai multe despre
brexit
berd