Industria s-a oprit din creștere în luna octombrie, după trei luni de avans succesiv, volumul producției coborând la 61 de puncte, după ce urcase trei luni de la 53, în iulie, la 64, în septembrie.
Stocurile s-au micșorat de la 43 de puncte în septembrie la 41 de puncte în octombrie. De fapt, în 2017, indicatorul pentru stocuri nu a ieșit niciodată din zona de contracție (sub 50 de puncte), arată Barometrul Industrial realizat de SNSPA și IRSOP.
Indicatorul costurilor de producție actuale și viitoare a continuat să urce puternic, iar așteptările privind creșterea costurilor s-au amplificat la un nivel fără precedent în ultimii trei ani de când datează măsurătorile Barometrului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Comenzile noi au stagnat la 61 de puncte față de 62 în septembrie. Și aici plafonarea a survenit după 3 luni de creștere constantă, de la 53 la 62 de puncte. Comenzile pentru export au regresat de la 59 de puncte la 57. În septembrie indicatorul comenzilor externe urcase spectaculos față de lunile precedente. Dar ritmul creșterii a încetinit la scurtă vreme afectând probabil și indicatorul pentru volumul producției. Importurile de materii prime au înregistrat o evoluție similară, de la 56 în iulie, la 61 în septembrie și tot 61 în octombrie.
Legat de forța de muncă, indicatorul rămâne relativ neschimbat, 50 de puncte în octombrie față de 51 în septembrie. Companiile nu disponibilizează, și nu par să angajeze oameni noi. Fluctuațiile la nivelul comenzilor și al producției explică parțial stabilitatea relativă a numărului de salariați.
Costurile de producție au crescut de la 58 în iulie la 71 în octombrie, cu 6 puncte peste media indicatorului pentru perioada ianuarie-septembrie din acest an (65) și cu 10 puncte peste indicatorul pentru volumul producției. Costurile reprezintă probabil în acest moment principala preocupare a managerilor din industrie.
Prețurile încasate sunt ușor mai mari, 60 în octombrie, față de 58 în septembrie și reflectă probabil tendința companiilor de a compensa întrucâtva urcarea puternică a costurilor fixe și variabile. Se păstrează însă discrepanța mare între indicatorul costurilor (71) și cel al prețurilor încasate (60).
Cheltuielile de capital au rămas pe loc. În septembrie s-a produs o revenire timidă a orientării spre investiții. Indicatorul a urcat de la 51 în iulie la 56 în septembrie. S-a oprit în octombrie la 56, probabil pe fondul stagnării generale.
Indexul de optimism a rămas „blocat” la 59 de puncte, cu 3 puncte sub media lunilor ianuarie-septembrie 2017. Valoarea indexului rezultă din agregarea așteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producția și încasările viitoare.
În privința costurilor viitoare, managerii par să se aștepte la „vreme rea”. Indicatorul a urcat la 74 de puncte în „zona de creștere” (peste 50), scorul cel mai ridicat înregistrat până acum de Barometrul Industrial. Dacă îngrijorările se mențin, costurile vor afecta cel mai puternic deciziile managerilor în toate domeniile de activitate.