Banca Comercială Română a revizuit în sus prognoza de creștere economică pentru 2022-2024 cu 1,2 – 1,4 puncte procentuale, ca urmare a efectelor benefice așteptate din planul european de recuperare.
Fondurile europene vor reprezenta, în medie, circa 2,4% din produsul intern brut în fiecare an în următorul deceniu. România ar urma să primească granturi de până la circa 63 de miliarde de euro în perioada 2021-2027 din bugetul multianual și pachetul de relansare economică.
Economiștii BCR se așteaptă la o creștere economică de 3,7%, 4,7% și respectiv 5,3% în 2022-2024.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Vedem unele riscuri pentru o creștere mai mică decât a PIB decât prognoza noastră de 3,9% pentru 2021 venind din pierderile potențiale de locuri de muncă, întrucât afacerile ajustează de obicei mai lent costurile cu forța de muncă, și din consolidarea fiscală preconizată, deși acești factori ar putea fi compensați de intrările de fonduri UE în a doua jumătate a anului”, notează economistul șef al BCR Ciprian Dascălu.
Pentru acest an este menținută prognoza de scădere economică de 4,7%, emisă încă din martie, când era printre cele mai optimiste din piață. Datele privind consumul arată o recuperare a economiei în trimestrul 3 după contracția puternică din trimestrul precedent, când au fost în vigoare și măsurile de restricție a circulație pe fondul pandemiei COVID 19.
Vânzările cu amănuntul revin spre viteza de dinainte de criză, cu un avans anual de 4,2% în iulie față de 0,7% în iunie, și o creștere lunară de 3,9%. “Startul celui de-al treilea trimestru arată impresionant pentru cererea internă în comparație cu scăderea înregistrată în trimestrul precedent”, arată Dascălu.
Analiștii se așteaptă la măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar începând de anul viitor, în condițiile în care România a depășit încă din 2019 limita de deficit.