Industria românească s-a contractat puternic în ultima lună a anului trecut, iar dinamica anuală a activității arată o volatilitate accentuată, potrivit barometrului industrial lunar efectuat de IRSOP și SNSPA și publicat miercuri.
În fiecare lună, IRSOP și SNSPA întreabă un eșantion de manageri dacă în firma lor producția, comenzile, stocurile, angajările și alți parametrii au crescut sau au scăzut față de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte și contracție dacă scade sub 50, scrie News.ro
Industria crește valoric, dar nivelul activității raportat de manageri a rămas relativ neschimbat în ultimii 4 ani (2015-2018), potrivit raportului.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ambasadorul Germaniei iese la atac: Prezentarea companiilor străine ca "problema sau dușmanul societății" creează nesiguranță. Investițiile planificate de noi sunt acum reanalizate, amânate sau chiar sunt căutate zone alternative”Dinamica anuală a activității arată o volatilitate accentuată, cu două faze lungi de cădere – decembrie-ianuarie și iunie-august. În luna decembrie 2018, activitatea s-a contractat puternic la toți indicatorii măsurați”, se arată în raport.
Totodată, comenzile pentru export au fluctuat moderat între 59-50 puncte în 2018, dar rata anuală a scăzut de la 59 în 2015 la 54 în 2018. În plus, importurile de materii prime arată în 2018 o volatilitate mai mare decât comenzile la export (între 65 și 48) și o tendință de scădere anuală între 2016-2018.
Forța de muncă fluctuează pe parcursul anului în funcție de tiparul de volatilitate sezonieră a activității, dar media anuală din ultimii 4 ani arată o ușoară contracție permanentă, potrivit raportului.
Specialiștii avertizează că, începând din 2016, costurile de producție au urcat puternic, iar prețurile încasate de firme au crescut și ele, începând din 2016, dar mult mai modest decât costurile.
Creșterea prețurilor este probabil unul dintre factorii care explică creșterea volumului valoric al industriei între 2016-2018. În ultimele 3 luni din 2018, industria a fost mai slabă decât în ultimele 3 luni din 2017, potrivit raportului.
”În general, așteptările managerilor despre viitor se prăbușesc atunci când activitatea scade, dar se înviorează la fiecare sfârșit și început de an, din motive independente de nivelul activității. În pofida fluctuațiilor lunare, așteptările au rămas relativ neschimbate de la un an la altul, ceea ce arată că pe termen lung plafonarea activității determină și plafonarea așteptărilor”, se arată în raport.
Evoluția a venit într-un context în care se înregistrează investiții slabe și productivitate modestă, iar forța de muncă este plafonată numeric. În plus, se înregistrează dezechilibre generate de volatilitatea comenzilor și a activității lunare și o încetinirea economică în zona euro.
Printre consecințele potențiale se numără vulnerabilitatea industriei la șocuri, posibilități limitate de creștere și adâncirea tendinței de scădere din ultimele 3 luni ale anului trecut.
Barometrul Industriei este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.