Avertisment Romgaz: Prețul gazelor pe burse va mai crește în următoarele luni

Avertisment Romgaz: Prețul gazelor pe burse va mai crește în următoarele luni
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 nov 2021

Situația tensionată de pe piața gazelor va continua cel puțin până în primăvara anului viitor, cea mai importantă companie producătoare de gaze din România, Romgaz, așteptându-se la o majorare a prețurilor gazelor pe bursa locală și pe cele internaționale în trimestrul al patrulea al acestui an și în primul trimestru al anului viitor.

“Prețurile de pe ambele piețe, CEGH (cea mai importantă bursă regională, austriacă - n.r.) și BRM (Bursa Română de Mărfuri - n.r.), sunt puțin temperate, cel puțin pentru moment. Dar, având în vedere tranzacțiile încheiate până în septembrie și cu livrare în trimestrul al patrulea și în anul următor, prețurile de livrare vor crește semnificativ în ultimul trimestru al anului și în primul trimestru al anului viitor”, spune Radu Moldovan, Director Direcția Comercializare Energie Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important: 31.000 de consumatori, reprezentând 0,72% dintre clienții casnici și cei non-casnici conectați la sistemul de distribuție al gazelor au rămas fără furnizorul concurențial cu care aveau semnate contracte și au fost preluați de un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), Electrica SA, respectiv Engie, în ultimele două luni. Iar tendința furnizorilor de a renunța la licențele de furnizare în pofida opoziției ANRE pare a continua.

Mai este important: Furnziorii de ultimă instanță au contractate cantități,în mare parte doar pentru clienții proprii, pentru cei preluați de la furnizorii care rămân fără licență fiind nevoiți să cumpere gaz de pe BRM. Cum prețul gazului facturat către clienți este plafonat la 250 de lei/MWh, rezultă că, în prezent, aceștia au un cost de achiziție dublu. Diferența ar trebui să fie suportată de guvern, însă există scepticism în piață că acest lucru se va realiza și în practică și în timp util. În ultimele 3 zile și volumul tranzacționat pe piața pentru ziua următoare a crescut la peste 20 GWh/zi, miercuri chiar la 29 GWh/zi, dublu față de cel de 13-14 GWh/zi din ultima perioadă, ceea ce arată o creștere a cererii.

Cum să-ți optimizezi site-ul web CITEȘTE ȘI Cum să-ți optimizezi site-ul web

Declarația oficialului Romgaz a fost făcută pe 15 noiembrie, când prețul gazului cu livrare în aceeași zi pe BRM era de 358,5 lei/MWh (72,4 euro/MWh), iar cel al similar de pe CEGH era de 74,3 euro/MWh.

Avertisment Romgaz: Prețul gazelor pe burse va mai crește în următoarele luni

Previziunea oficialului Romgaz a început să se adeverească rapid, de la data efectuării declarațiilor și până în prezent prețul gazului cu livrare în ziua următoare tranzacționat pe BRM urcând cu 100 de lei sau aproximativ 28%, la 456 lei/MWh (92,14 euro/MWh).

Similar, în ultimele 5 zile, și prețul spot al gazului de pe bursa austriacă CEGH s-a majorat cu o pătrime, ajungând la 92,5 euro/MWh.

Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile CITEȘTE ȘI Cele mai comune înșelătorii la care sunt expuse companiile

Și pricipalul concurent al Romgaz pe piața internă, OMV Petrom anticipează că prețurile vor continua să rămână la un nivel ridicat până în trimestrul al doilea al anului viitor, când s-ar putea înregistra o “oarecare” diminuare a acestora.

“În ceea ce privește prețurile gazelor, estimăm că acestea vor rămâne la un nivel destul de ridicat atât în ultimul trimestru al acestui an, cât și în primul trimestru al anului viitor, până când va exista o alimentare suplimentară la nivel european și, de asemenea, Nord Stream 2 funcționabil. Deci, în opinia noastră, prețurile la gaze vor continua să rămână la un nivel ridicat până în trimestrul al doilea al anului viitor, când am putea observa o oarecare diminuare a prețurilor gazelor”, a declarat directorul financiar al OMV Petrom, Alina Popa.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
estimare
pret
gaze