Termenul în care autoritățile publice și companiile de stat din domeniul energiei și gazelor vor fi obligate să răspundă unei reclamații va fi prelungit cu 30 de zile, conform unui proiect de lege agreat de Guvern, dublându-se astfel perioada normală de soluționare.
Legislația actuală stabilește un termen de răspuns de 30 zile la o petiție adresată autorităților și instituțiilor publice centrale și locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale, companiilor și societăților naționale, societăților comerciale de interes județean sau local, precum și regiilor autonome. Prin petiție se înțelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulate, în scris ori prin e-mail, de un cetățean sau orice organizație legal constituită.
Legea mai prevede că, în situația în care ”aspectele sesizate prin petiție necesită o cercetare mai amanunțită”, conducerea autorității sau companiei poate prelungi termenul menționat cu cel mult 15 zile.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Câțiva parlamentari ai puterii au pregătit un proiect de lege în care propun ca, ”în situația în care aspectele sesizate prin petiție necesită o informare și o cercetare mai amănunțită”, conducerea autorităților sau companiilor respective să poată prelungi termenul de 30 de zile ”cu cel mult 15 zile, cu excepția domeniului energiei și gazelor unde termenul se poate prelungi cu 30 de zile”.
În cazul acestei prelungiri, reclamantul trebuie totuși informat că solicitarea sa mai are de așteptat.
”Practica a demonstrat că sunt situații în care aspectele sesizate sunt foarte complexe, care necesită în afară de o cercetare amănunțită și o informare, autoritățile publice fiind nevoite să solicite punctele de vedere ale operatorilor economici din domeniul energiei și gazelor”, arată autorii proiectului, care menționează că dacă depășesc termenul, autoritățile și companiile sunt pasabile de sancțiuni.
Aceste sancțiuni sunt, însă, de regulă, disciplinare și aplicate funcționarilor publici.
Guvernul a transmis Parlamentului că susține propunerea de majorare a termenului de răspuns, subliniind că, într-adevăr, aspectele sesizate în multe dintre petiții sunt foarte complexe.
CITEȘTE ȘI Tudose spune că nu are nevoie de finanțare de la FMI, dar invită Fondul să utilizeze datele oficiale ale Finanțelor, pentru ”a nu mai greși” prognozele economice”Actuala echipă guvernamentală și-a asumat practicarea unei guvernări deschise, participative, responsabile și eficiente, prin promovarea dialogului constant cu organizațiile societății civile și cu cetățenii. (...) În activitățile curente ale instituțiilor sunt frecvente situațiile în care aspectele sesizate prin petiții sunt foarte complexe (așa cum și iniațiatorii menționează), astfel încât, pentru transmiterea unor răspunsuri fundamentate și o informare cât mai corectă a petenților, procedura necesită o perioadă rezonabilă de timp”, afirmă Executivul.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a desfășurat anul trecut 684 de inspecții și alte 309 acțiuni de verificare, aplicând sancțiuni în cuantum total de 22,37 milioane lei jucătorilor din sectorul energiei și gazelor, potrivit raportului autorității.