Autoritățile negociază cu Comisia Europeană un ajutor de stat până în 2024 pentru Complexul Energetic Hunedoara

Autoritățile negociază cu Comisia Europeană un ajutor de stat până în 2024 pentru Complexul Energetic Hunedoara
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 27 mar 2017

Complexul Energetic Hunedoara ar putea primi un ajutor de stat pe termen lung, între 2017-2024, în vederea asigurării funcționării unor grupuri energetice, de la Deva și Paroșeni. Argumentul părții române este că astfel este asigurată funcționarea sistemului energetic național în condiții de securitate energetică, până la finalizarea investițiilor la Transelectrica și Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier.

Potrivit unui document oficial al Ministerului Energiei, încă de anul trecut au fost inițiate consultări între Ministerul Energiei, Complexul Energetic Hunedoara, Consiliul Concurenței, Comisia Europeană, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Transelectrica, în vederea funcționării în continuare a două grupuri energetice, respectiv Grupul 3 din cadrul Sucursalei Electrocentrale Deva și Grupul 4 din cadrul SucursaleiParoșeni.

Urmărește-ne și pe Google News

"Ar fi posibilă accesarea unui ajutor de stat de tip serviciu de interes economic general (SIEG). Acest ajutor de stat ar trebui acordat până la finele anului 2024, când se va finaliza investiția Transelectrica de închidere a inelului de 400 kv si de realizare de noi linii de interconexiune în vederea creșterii nivelului de siguranță în funcționarea CHE Porțile de Fier și a creșterii capacității de transfer între România, Serbia și Ungaria”, arată sursa citată.

În acest scop, autoritățile evaluează serviciile de interes economic general și de compensare ce pot fi avute în vedere și modul în care sunt îndeplinite condițiile pentru o astfel de măsură de compensare, cu respectarea legislației de mediu și a procedurilor în materie de ajutoare de stat.

Potrivit documentului oficial, acordarea compensației financiare s-ar acorda pentru "producerea și livrarea de energie electrică în cadrul Grupului nr. 3 Deva și a Grupului nr. 4 Paroșeni în perioada 2017-2024, în vederea asigurării stabilității în funcționare a Sistemului Energetic Național" și pentru "producerea și livrarea de energie termică pentru termoficarea localităților Deva și Petroșani în cadrul Grupului nr. 3 Deva și a Grupului nr. 4 Paroșeni pe o perioadă limitată, până când cele două localități își realizează surse proprii de termoficare”.

Minele Lupeni și Lonea ar putea să nu fie închise complet, iar Guvernului îi va fi propusă subvenționarea energiei produse de CEH CITEȘTE ȘI Minele Lupeni și Lonea ar putea să nu fie închise complet, iar Guvernului îi va fi propusă subvenționarea energiei produse de CEH

În cazul în care va fi aprobat de Comisia Europeană, ajutorul de tip SIEG va include și o componentă investițională necesară, în principal, pentru: "alinierea la cerințele legislației europene de mediu pentru cele două grupuri energetice (desulfurare, denoxare, realizare de instalații de captare și evacuare a zgurii și cenușii în slam dens)" și "modernizarea unor instalații din cadrul celor două unități”.

Autoritățile consideră că baza legală pentru acordarea ajutorului o reprezintă art. 5, alin (3) din Legea nr. 123/ 2012 a energiei electrice, potrivit căruia: "Prin hotărâre a Guvernului, pentru rațiuni legate de siguranța alimentării cu energie electrică, se poate acorda acces garantat la rețelele electrice pentru energia electrică produsă în centrale electrice care utilizează combustibili din producția internă, dar numai pentru cantități anuale corespunzătoare unei energii primare de maximum 15% din cantitatea totală de combustibil echivalent, necesară pentru a produce energia electrică aferentă consumului brut final al țării."

Ministerul Energiei arată că sumele alocate pentru acest ajutor sunt, deocamdată, în curs de evaluare.

viewscnt
Afla mai multe despre
hunedoara
complex energetic
ajutor
stat
grup energetiv
deva
paroseni
comisia europeana