Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a consemnat, la finele primelor șase luni, un excedent de 23,03 milioane de lei, în creștere 214% față de rezultatul primului semestru din 2014, pe fondul avansului veniturilor cu 6,7% și al diminuării cheltuielilor cu 15,4%, a anunțat instituția.
Veniturile autorității au însumat 81,42 milioane de lei și au crescut cu 6,7% față de iunie 2014, deși, susține instutuția, contribuțiile entităților reglementate, autorizate și supravegheate de ASF au fost reduse de la 1 ianuarie 2015.
Defalcat, veniturile generate de Sectorul Instrumente și Investiții Financiare au scăzut cu 21,02% față de aceeași perioadă a anului 2014, în urma reducerii unor cote și comisioane pe piața de capital și diminuării semnificative a tranzacțiilor bursiere.
Astfel, ASF a redus cu 25% cota la valoarea tranzacțiilor, cu 33% cota la valoarea ofertelor publice de cumpărare, cu 80% cota la valoarea ofertelor publice de vânzare, cu 16,6% cota la valoarea ofertelor publice de preluare și cu 6,03% cota lunară aplicată asupra activului net al fondurilor de investiții.
Veniturile generate de Sectorul Instrumente și Investiții Financiare reprezintă 30,8% din totalul veniturilor realizate de ASF în primul semestru al acestui an.
Cota medie lunară încasată de ASF din tranzacțiile bursiere în perioada analizată s-a situat sub 50% din cota medie lunară înregistrată în aceeași perioadă a anului anterior.
Pe de altă parte, cu o pondere de 43,5% în veniturile totale, contribuția Sectorului de Asigurări și Reasigurări a crescut, evoluție susținută în principal de încasarea debitelor restante din 2014, dar și pe fondul avansului volumului asigurărilor pe segmentul RCA.
Sectorul Pensii Private a contribuit cu 23,66% la realizarea veniturilor totale ale ASF, în urcare cu 20,5% față de aceeași perioadă a anului 2014, în condițiile majorării activelor fondurilor de pensii private și facultative, deși cotele aplicate acestora au fost reduse în 2015.
Diferența de 2,1% din totalul veniturilor realizate o reprezintă venituri proprii din alte surse (dobânzi, venituri din chirii etc.), care au scăzut cu 31,2% față de aceeași perioadă a anului trecut.
ASF are în vedere analizarea și reducerea în continuare a contribuțiilor entităților din piața financiară ne-bancară pe măsura creșterii activității în piață și a optimizării proceselor de reglementare, autorizare-avizare și supraveghere, se arată în comunicat.
În scădere cu 15,4% față de iunie 2014, cheltuielile totale ale ASF au însumat 58,4 milioane de lei și au reprezentat 74% din prevederile bugetare aferente perioadei analizate.
ASF susține că au fost reduse cu 19,9% cheltuielile cu personalul. Ponderea acestor cheltuieli, inclusiv contribuțiile la asigurările sociale și impozite, a scăzut în primul semestru al acestui an la 56,29% din totalul veniturilor realizate, față de 74,96% în semestrul similar din 2014.
Separat de optimizarea structurii organizatorice, reducerea cu peste 60% a posturilor de conducere și reducerea de personal cu peste 150 de salariați, ASF mai spune că au fost ajustate salariile personalului de conducere și de execuție, luând în considerare nivelul remunerației acordate unor poziții și funcții similare din piața financiară, conform OUG 93/2012.
În plus, potrivit aceluiași act normativ, nivelul remunerației membrilor Consiliului ASF a fost redus substanțial, astfel încât să nu depășească nivelul remunerației membrilor Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României.
În acest an, se mai arată în comunicat, nu au fost prevăzute și nici plătite prime de vacanță, prime de sărbători, spor de vechime, ore suplimentare, cumul de posturi, indemnizații personale sau alocații pentru locuințe, care au fost desființate.
În schimb, ASF a plătit prime pentru 7 proiecte (Proiectul BSR, restructurarea ASF etc.) în valoare de un million de lei (1,7% din total cheltuieli) pentru un număr de 67 de salariați care au contribuit la o performanță mai bună a organizației.
Autoritatea de Supraveghere Financiară se finanțează integral din venituri proprii extrabugetare, potrivit legislației.
Nivelul veniturilor din activitatea de reglementare, autorizare și supraveghere a entităților din piețele financiare non-bancare a fost stabilit prin Legea 32/2001, Regulamentul CNVM 7/2006 și Normele CSSPP 7/2008 și 8/2008 integrate în mod unitar începând din 1 ianuarie 2015 în Regulamentul ASF 16/2014.
ASF autorizează, reglementează, supraveghează și controlează entitățile prezente pe piața financiară non-bancară din România.
Instituția a fost înființată în 2013 prin preluarea și reorganizarea tuturor atribuțiilor și prerogativelor Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).