Chiar dacă vineri am asistat pe Wall Street la o sesiune indecisă cu închidere mixtă, principalii indici bursieri americani au încheiat o nouă săptămână pozitivă, în care au stabilit iarăși maxime istorice.
Așa după cum anticipam acum o săptămână, tradiționalul raliu de Moș Crăciun a dus câștigurile de luna aceasta la peste două procente (chiar aproape 4% pentru NASDAQ, care a scăzut vineri după ce 11 zile consecutive verzi l-au dus la o valoare de peste 9.000 puncte), iar cu 2 zile rămase din acest an, randamentele pe 2019 sunt excelente (DJIA +22,80%, S&P500 +29,25%, NADSAQ +35,74%). Optimismul din piețe vine pe de-o parte pe speranțele unui armistițiu în războiul comercial dintre Statele Unite (SUA) și China, însă la sentimentul pozitiv au contribuit și ultimele date care au arătat că profiturile industriale chineze au revenit pe creștere în noiembrie (+5,4% anual, cel mai mare câștig din ultimele opt luni), după ce în octombrie scăzuseră puternic (-9,9%). De semenea, investitorii au reacționat pozitiv pe parcursul săptămânii și la datele încurajatoare privind creșterea semnificativă a vânzărilor online, ceea ce a determinat joi câștiguri mari pentru acțiunile gigantului Amazon (+2,50%), după ce Mastercard a publicat un raport care arată că vânzările online au ajuns la un nivel record în timpul sezonului de cumpărături pentru sărbătorile de iarnă, chiar dacă în magazine nivelul vânzărilor a fost sub estimări.
Și bursele europene au închis vineri pe verde, cu acțiunile miniere printre cele mai performanțe, singura excepție majoră fiind indicele milanez FTSE MIB (-0,59%). Chiar dacă cele doar 2-3 zile de tranzacționare nu pot fi concludente, trebuie remarcat faptul că asistăm la treia săptămână consecutivă pozitivă, la fel ca în Australia, dar la Antipozi este de amintit câștigul de peste un procent al indicelui NZX50 din Noua Zeelandă, după a 38-a săptămână pozitivă din acest an.
A fost verde și pe Bursa de Valori București (BVB) în penultima ședință de tranzacționare de anul acesta, la finalul unei săptămâni în care investitorii au profitat din plin de Sărbătorile de Crăciun, cele doar două sesiuni majorând totuși randamentele excelente de anul acesta ale principalilor indici autohtoni (BET +34,74%, BET-FI +36,69%, BET-NG +30,10%), la care mulți dintre investitori au adăugat și dividendele generoase. Volumele de tranzacționare au fost de 9,05 milioane euro, peste media de aproximativ 8,20 milioane din acest an, însă jumătate din rulaje s-au efectuar doar cu acțiunile Fondului Proprietatea (FP +0,42%, cotația de inchidere de 1,2050 lei reprezentând un nou maxim istoric). Topul lichidității a fost completat de titlurile Banca Transilvania (TLV +0,19%), Romgaz (SNG +0,41%), OMV Petrom (SNP +1,59%) și SIF Transilvania (SIF3 +1,30%). De remarcat că doar două acțiuni din componența indicelui reprezentativ BET +0,71%) au închis pe roșu vineri, respectiv Transgaz (TGN -0,42%) și Purcari Wineries (WINE -0,89%).
S-a încheiat o săptămână dezamăgitoare pentru dolar (USD), care s-a depreciat față de restul valutelor importante, performerele din acest punct de vedere fiind monedele commodities dolarul neozeelandez (NZD) și cel australian (AUD). În ceea ce privește leul românesc (RON), acesta a pierdut teren față de moneda unică europeană (EUR), perechea EUR/RON atingând la finalul zilei de vineri valoarea de 4,7850, după ce Banca Națională a României (BNR) stabilise mai devreme un curs de 4,7799.
Pe piața mărfurilor este de consemnat cea mai bună săptămână din august încoace pentru prețul aurului, revenit peste nivelul de 1500 dolari pe uncie. O perioadă excelentă a avut-o și argintul, care a atins iarăși 18 dolari pe uncie, în timp ce cotațiile țițeiului consemnează a patra săptămână consecutivă pozitivă, ce confirmă accelerarea raliului început în octombrie.