Antreprenorii își recapătă încrederea. Insolvențele, incidendele de plată și riscul de contraparte sunt la niveluri minime

Antreprenorii își recapătă încrederea. Insolvențele, incidendele de plată și riscul de contraparte sunt la niveluri minime

Sursa foto: Ruslan Borodin / dreamstime.com

scris 9 ian 2018

Analistul financiar Iancu Guda spune că încrederea în economie s-a relansat, iar aceasta este surprinsă de indicatori macroeconomici care arată îmbunătățirea relațiilor dintre firme și ameliorarea riscurilor aferente. „Creditul comercial evoluează îmntr.un context favorabil.”

Nu este numai Produsul Intern Brut cel care a avut o evoluție foarte bună în România anului 2017. În general, climatul de business s-a ameliorat. Este o semnalare pe care o face Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR). Într-o prezentare de astăzi de la Bursa de Valori București, acesta a declarat că acum avem în economie un comportament de plată foarte bun al companiilor. „Avem un antreprenoriat care își recapătă încrederea.”

Urmărește-ne și pe Google News

Numărul firmelor în insolvență a coborât la 8.256 de societăți, valoare la o treime față de vârful din criză, iar pentru anul în curs se estimează că nu vor mai fi decât aproximativ 7.000-7.500 de companii în insolvență, ceea ce va reprezenta un minim al ultimilor 15 ani. De asemenea, biletele la ordin refuzate la plată au atins un minim istoric, după cum există o tendință a firmelor de a acumula în conturi sume comparabile cu cele pe care le datorează contrapărților în relația de business. „Creditul comercial evoluează îmntr.un context favorabil.”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Antreprenorii își recapătă încrederea. Insolvențele, incidendele de plată și riscul de contraparte sunt la niveluri minime

În ansamblu este un climat bun. Numărul de SRL-uri nou-înființate a depășit 100.000, ceea ce înseamnă o revenire la nivelurile din anul 2008 și reprezintă un semn al relansării încrederii. Mediul de afaceri încă este concentrat, polarizat la top de companii mari, astfel încât există loc în piață pentru pătrunderea IMM-urilor, mai spune Guda.

El recomandă totuși o atenție mai mare la structura de finanțare. Astfel, firmele ar trebui să-și crească treptat capitalurile proprii, în detrimentul împrumuturilor. „Structura de capital este învechită, cu o pondere importantă a creditului comercial și a creditului bancar”, spune Guda. Cu atât mai mult cu cât dobânzile au avut o tendință de creștere este important ca firmele românești să se capitalizeze, astfel încât să fie mai puțin vulnerabile la majorarea costurilor de finanțare. „2018 este cel mai bun an pentru listarea la bursă”, rezumă analistul financiar. El recomandă atenție și față de atragerea forței de muncă. „Fără oameni nu putem asigura o creștere sănătoasă pe termen lung”, conchide Guda.

viewscnt
Afla mai multe despre
iancu guda
aafbr
credit