Anii de criză abia încep. Demografia lucrează devastator

Anii de criză abia încep. Demografia lucrează devastator

Sursa foto: Dave Bredeson / dreamstime.com

scris 28 iul 2017

David Rosenberg, fostul economist-șef de la banca americană de investiții Merrill Lynch, spune că dobânzile vor fi scăzute pentru o perioadă extinsă. Ne așteaptă deflație și contracție a creditului întrucât cea mai numeroasă generație din America intră în ultima parte a vieții. Criza va fi lungă pentru că numărul americanilor cu vârste de peste 70 de ani va reprezenta aproximativ 15% din totalul populației.

CITEȘTE ȘI Provocarea auto a verii vine de la BMW și Auto Cobălcescu
Urmărește-ne și pe Google News

Primii oameni din generația „baby-boom”, cea mai numeroasă din SUA, împlinesc în acest an 70 de ani. Este realitatea care va marca decisiv piețele financiare internaționale în următorii ani buni, avertizează David Rosenberg, cel care a anticipat corect și criza financiară din anii 2007-2008 într-un moment în care ocupa poziția de economist-șef al băncii americane de investiții Merrill Lynch.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Ratele de dobândă vor fi mai mici, iar câștigurile ce pot fi obținute pe piețele hârtiilor de valoare vor fi reduse chiar până în 2030, avertizează Rosenberg în ultima sa notă pentru clienții companiei canadiene de servicii financiare Gluskin Sheff, unde lucrează din 2009.

Marea Britanie: Retrageri masive din fondurile de pensii. 1 din 3 contributori a tras bani din depuneri înainte de pensionare CITEȘTE ȘI Marea Britanie: Retrageri masive din fondurile de pensii. 1 din 3 contributori a tras bani din depuneri înainte de pensionare

Deflația și contracția datoriilor urmează pe măsură ce, în fiecare an, câte 1,5 milioane de americani vor împlini vârsta de 70 de ani. „Nu este nimic mai important decât aceasta, dacă este să te uiți din punct de vedere fundamental la piețele financiare pentru următorul deceniu și mai bine”, spune Rosenberg, potrivit documentului citat și preluat de Zero Hedge.

Generația „baby-boom”, când a avut vârste de 20-30 de ani, a antrenat creșterea consumului și inflația în anii ’60-’80, iar atunci când a avut vârste de 45-54 de ani, fiind pe vârful de productivitate, a generat un „boom” economic extraordinar.

La retragere vor aduce o economie dominată de deflație, randamente mici cel puțin pentru următorii 6 ani când va continua, cu septuagenari, să fie cea mai numeroasă generație a Americii, așa cum se vede pe graficul atașat.

Anii de criză abia încep. Demografia lucrează devastator

Veniturile agregate și consumul vor descrește pentru următorii ani, iar aceasta va fi explicată tocmai din acest punct de vedere, spune Rosenberg, care îl citează pe profesorul David Foot de la Universitatea din Toronto, care susține că „demografia este un destin”.

Oamenii care se retrag își schimbă preferința dinspre plasamentele în acțiuni către cele pe termen scurt. Acesta este motivul pentru care Rosenberg apreciază că nu este nici pe departe sfârșitul pieței de creștere pentru bonduri. El întrevede pe mai departe o scădere a randamentelor la titlurile de stat și a altor categorii de obligațiuni și, în consecință, dobânzi mici.

Rosenberg vine cu autoritatea unui fost oficial la o bancă de top de pe Wall Street, între timp înghițită de Bank of America, însă tema demografiei este cel mai intens adusă în discuție de către Harry Dent, investitor în piețele financiare și care anticipează, de asemenea, în baza acelorași argumente o etapă de deflație puternică caracterizată în primul rând de scăderi ale prețurilor acțiunilor și imobiliarelor.

Autor al cărții “Marea Criză în fața noastră” (“Great Depression Ahead”), Dent a lansat în mai multe rânduri alerta în piață: “Cred că este cea mai periculoasă perioadă din viața oamenilor ca să investească."

viewscnt
Afla mai multe despre
david rosenberg
criza
bonduri
sua
america