Companiile franceze se pregătesc pentru ce este mai rău, pe fondul perspectivei în creștere ca Marine Le Pen sau Jean-Luc Melenchon să câștige alegerile prezidențiale cu programe care includ creșterea barierelor comerciale și posibila ieșire din zona euro, relatează Bloomberg.
Directorul general al unei companii industriale cu sediul la Paris a declarat că ar putea analiza transferarea sediului central la Londra, dacă va câștiga Melenchon, scrie News.ro.
Șeful unei alte companii, una dintre cele mai mari din cadrul indicelui CAC40, a spus că directorii pregătesc un plan B, pentru eventualitatea unei victorii a lui Le Pen, dar nu a dat detalii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania de brokeraj auto Aramis Auto din Paris s-a asigurat că va rezista unei retrageri a băncilor.
”Ne-am asigurat linii de credit cu băncile acum câteva săptămâni, pentru a putea continua finanțarea afacerilor”, a declarat Guillaume Paoli, directorul general al Aramis, care vinde aproximativ 32.000 de mașini pe an în Franța
Sondajele au devenit mai strânse înainte de primul tur de scrutin care va avea loc duminică, făcând mai plauzibil scenariul în care în turul al doilea, din 7 mai, să se confrunte liderul Frontului Național, de extrem- dreapta, și Melenchon, sprijinit de comuniști.
CITEȘTE ȘI Nouă măsură pentru supermarketuri: Guvernul vrea să le ceară un “colț de produse românești proaspete”O victorie a unuia dintre aceștia ar putea provoca scăderea euro și a obligațiunilor guvernamentale franceze, afectând băncile și companiile de asigurări care dețin în mare măsură titluri de stat.
În timp ce companiile franceze mari, cu operațiuni internaționale, ar beneficia inițial de moneda mai slabă, perspectiva protecționismului sau a unor taxe mai mari ar putea exercita presiuni asupra afacerilor și cotațiilor acțiunilor.
În general, companiile nu fac publice pregătirile pentru a evita să nemulțumească clienții și oficialii guvernamentali, dar multe caută soluții pentru îmbunătățirea pozițiilor financiare prin emiterea de obligațiuni pe termen lung sau prin creșterea protecției față de fluctuațiile valutare, potrivit unei persoane apropiate situației.
”Filozofia economică a celor doi candidați este foarte similară. Sunt anti-afaceri. Nu îndrăznim să ne gândim la un duel între Marine Le Pen și Jean-Luc Melenchon în turul al doilea pentru că ar fi o catastrofă economică”, a spus Jean-Francois Buet, președintele FNAIM, un grup industrial al brokerilor de proprietăți rezidențiale.
Campania prezidențială s-a transformat într-o cursă în patru, Le Pen și independentul de centru Emmanuel Macron fiind ușor înaintea republicanului Francois Fillon și a lui Melenchon, potrivit unui sondaj Bloomberg referitor la intențiile de vot.
Sondajele arată că oricare dintre candidații favorabili mediului de afaceri, Macron sau Fillon, ar învinge-o pe Le Pen în turul al doilea, dar avertizează să până la 40% dintre alegători sunt indeciși.
Le Pen propune retragerea Franței din zona euro și ridicarea de bariere comerciale.
Melenchon vrea renegocierea tratatelor europene pentru a da Franței un control economic mai mare, iar rămânerea în zona euro ar fi condiționată. El ar face concedierile mai dificile, ar limita retribuțiile exagerate ale directorilor de companii și ar retrage Franța din acordurile de liber schimb. Melenchon mai propune creșterea salariului minim și renaționalizarea companiilor de utilități.
Prima de risc cerută de investitori pentru obligațiunile franceze față de cele germane a crescut în acest an, piețele luând în considerare creșterea lui Melenchon în sondaje și puterea persistență a lui Le Pen.
Euro s-a depreciat cu circa 5,6% față de dolar în ultimul an.
”Vom începe o rezistență totală, un tur al doilea Le Pen-Melenchon nu poate avea loc”, a declarat săptămâna trecută Pierre Gattaz, directorul Medef, cea mai mare organizație de lobby pentru afaceri din Londra.
Programul lui Le Pen ar crește cheltuielile publice cu 102 miliarde de euro (109 miliarde dolari) pe an. Măsurile lui Melenchon ar spori cheltuielile statului cu peste 200 de miliarde de euro, comparativ cu sub 20 de miliarde de euro în cazul lui Macron sau al lui Fillon, potrivit estimărilor realizate de institutul de cercetări Institut Montaigne.
În timp ce cele mai mari companii franceze generează mare parte din câștiguri în alte țări, economia se bazează pe micile afaceri care au opțiuni mai puține sau niciuna pentru a se adapta sau a-și transfera operațiunile în străinătate.
Franța are aproape 4 milioane de companii, dintre care 99% au sub 250 de angajați, potrivit datelor statistice din 2013.
În ultimă instanță, doar un număr mic de antreprenori sau companii franceze se vor transfera în străinătate.
După ce socialistul Francois Mitterrand a devenit președinte acum 40 de ani, estimările unui val de plecări au fost eronate. Între cei care au plecat s-a aflat și Bernard Arnault, în prezent cel mai bogat om din Franța. În 1981, Arnault a plecat în SUA pentru a lucra în dezvoltarea de proprietăți, dar a revenit în Franța în 1984 pentru a-și construi imperiul bunurilor de lux.