Reacția Guvernului la proiectul de modificare a impozitării: Trebuie fundamentat pe studii de impact, iar măsurile - întâi temeinic explicate și apoi aplicate

Reacția Guvernului la proiectul de modificare a impozitării: Trebuie fundamentat pe studii de impact, iar măsurile - întâi temeinic explicate și apoi aplicate
scris 19 apr 2017

Proiectul de modificare a sistemului de impozitare a veniturilor, prezentat în premieră de Profit.ro, trebuie bine fundamentat, pe baza unor studii de impact, și definitivat după consultarea specialiștilor, afirmă Executivul. Guvernul și-a propus ca modificările prezentate să fie mai întâi temeinic explicate public și apoi aplicate.

Guvernul a precizat într-un comunicat, în urma prezentării pe larg de către Profit.ro a proiectului, că modificările vor face parte dintr-un nou Cod Economic. Scopul acestei noi abordări este combaterea evaziunii fiscale, prin încurajarea contribuabililor să ceară bonuri sau facturi fiscale, pe care să le folosească apoi pentru obținerea deducerilor menționate în proiect. 

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Vom plăti impozitul pe venitul global de două ori pe an, în tranșe egale - draft Finanțe CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vom plăti impozitul pe venitul global de două ori pe an, în tranșe egale - draft Finanțe

 

”Interesul public pentru acest subiect este perfect justificat. Este vorba despre o amplă modificare propusă, pe care o vor resimți cei mai mulți români. Tocmai de aceea, ne dorim ca această măsură să fie mai întâi bine fundamentată, să aibă în spate studii de impact și să fie definitivată numai după consultarea specialiștilor. (...) Grupul de lucru de la Ministerul  Finanțelor Publice va continua să analizeze și să aducă îmbunătățiri proiectului, iar forma rezultată va fi supusă unei ample dezbateri publice, în urma căreia va rezulta forma finală. Guvernul și-a propus ca aceste modificări să fie mai întâi temeinic explicate public și apoi aplicate”, a precizat, miercuri seară, biroul de presă al Guvernului.

Proiectul prezentat de Profit.ro prevede că angajatorii nu vor mai reține din salariul angajaților, în fiecare lună, decât contribuțiile sociale, nu și impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligați să și-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declarații de venit global pe gospodărie.

EXCLUSIV Guvernul pregătește impozitarea cu 3% a moștenirilor sau donațiilor, peste o anumită limită, și a veniturilor din prima tranzacționare a acțiunilor FP pentru imobile naționalizate CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește impozitarea cu 3% a moștenirilor sau donațiilor, peste o anumită limită, și a veniturilor din prima tranzacționare a acțiunilor FP pentru imobile naționalizate

De asemenea, gospodăriile ar urma să achite impozitul pe venitul global de două ori pe an, în tranșe egale, prima la depunerea declarației de venit global, iar a doua în termen de 60 de zile de la data depunerii declarației.

Totodată, o gospodărie va avea dreptul la un venit neimpozabil calculat în funcție de numărul de persoane care fac parte din acea gospodărie, precum și la o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă și mașină (RCA), abonament la sală de fitness și dans, bilete la cinema, medicamente sau susținerea unor entități nonprofit, potrivit draft-ului de modificare a Codului Fiscal, prezentat în premieră de Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
impozitare
venituri
gospodarie
guvern
proiect
cod
fiscal