ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017

ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017
scris 30 ian 2017

Economia românească va continua, în acest an, trendul pozitiv din 2016, iar investițiile au șanse să le aducă profit celor care vor dezvolta afaceri mai ales în comerț, construcții, servicii, hoteluri și restaurante, arată o analiză realizată de KeysFin privind perspectivele mediului de afaceri din 2017.

Potrivit datelor Keysfin, dintre cele 67.719 companii nou înființate în ultimul an, cele mai multe (17.525) activează în comerț, urmate de cele din servicii (7.634 societăți) și construcții (7.208 firme), scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

În topul celor mai atractive domenii de investiții urmează transporturile și serviciile de depozitare (5.873 societăți), industria prelucrătoare (4.461), hotelurile și restaurantele (4.243) și IT&C (3.531).

Potrivit analiștilor de la KeysFin, perspectivele investiționale din acest an vor urma, în linii mari, tendințele din 2016.

„Pe fondul majorărilor salariale și al reducerii TVA, consumul rămâne principalul motor al economiei, chiar dacă avansul acestuia se va tempera față de 2016. În aceste condiții, investițiile în comerț și servicii vor fi, în continuare, cele mai atractive, având în vedere profitabilitatea peste media economiei”, spun experții.

De la comerțul cu alimente, băuturi și tutun, la vânzările de încălțăminte și îmbrăcăminte, există o paletă foarte largă de oportunități de investiții.

„2017 ar putea fi anul în care produsele chinezești nu vor mai avea acces așa ușor pe piața europeană, din cauza posibilelor politici vamale protecționiste. Cine va ști, de exemplu, să dezvolte o ofertă alternativă de produse de îmbrăcăminte și încălțăminte va avea succes la export”, au mai afirmat analiștii KeysFin.

Un alt domeniu cu potențial este cel al construcțiilor.

Șeful de la Louis Vuitton: Anul 2016 a fost prea bun ca să nu urmeze o criză CITEȘTE ȘI Șeful de la Louis Vuitton: Anul 2016 a fost prea bun ca să nu urmeze o criză

„Există încă o rată foarte bună de profitabilitate în acest domeniu, având în vedere cererea de apartamente din marile orașe, raportată la ofertă. Principala provocare în acest sector o va reprezenta programul Prima Casă. Dacă statul își va limita garanțiile, iar băncile vor regândi condițiile de finanțare, dinamica acestui domeniu ar urma să fie afectată”, spun specialiștii.

Datele financiare ale firmelor care activează în domenii conexe serviciilor, care vizează amenajările interioare (mobilă, electronice, instalații sanitare etc.) indică o profitabilitate peste medie, astfel că afacerile din acest sector, alături de cele din zona de servicii comunitare (alimentație publică, centre de reparații, coafor etc.) vor continua să fie în vizorul investitorilor.

„2016 a fost cel mai bun an pentru producția agricolă din ultimii 10 ani, iar 2017 este posibil să depășească acest nivel. Există încă destul de multe terenuri agricole unde pot fi dezvoltate exploatări agricole cu o profitabilitate foarte bună, atât pe plan local cât și pe plan extern”, spun analiștii.

Printre domeniile care au generat interes în rândul investitorilor în 2016 s-au mai aflat business-urile din turism, consultanță, software și inginerie. Tot un potențial ridicat îl are și sectorul IT&C, mai cu seamă că nu necesită investiții inițiale ridicate.

“Internetul devine indispensabil. Tot mai mulți români au înțeles avantajele serviciilor online, dovadă evoluția firmelor care își desfășoară afacerile pe web-ul românesc”, se mai arată în analiză.

Deși 2017 se anunță un an bun pentru investiții, riscurile rămân ridicate în unele sectoare. Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 5.929 de firme care se aflau în procedură de faliment la finele anului, cele mai multe erau în sectorul construcțiilor, urmate de cele din comerțul alimentar și transporturi.

IMM-urile nou înființate vor putea accesa un ajutor de minimis de până la 200.000 lei CITEȘTE ȘI IMM-urile nou înființate vor putea accesa un ajutor de minimis de până la 200.000 lei

“Chiar dacă banii circulă mai repede în comerț și stocurile sunt mai mici, concurența rămâne acerbă. Datele statistice arată că cele mai multe firme aflate în faliment la sfârșitul anului trecut erau unități mici, SRL-uri cu un singur spațiu comercial, cu un volum de activitate redus, magazinele de cartier”, explică analiștii KeysFin.

Cele mai multe societăți comerciale care ajung în procedură de faliment au, în medie, între 7 și 9 ani de activitate, potrivit KeysFin.

Informațiile sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
comert
constructii
economie