Majoritatea șefilor de companii americane din afara Silicon Valley păstrează tăcerea în privința măsurilor președintelui Donald Trump de a limita imigrația din anumite țări predominant musulmane, atitudine care scoate în evidență reticența de a se opune unor politici care ar putea provoca nemulțumire la Casa Albă, transmite Reuters.
În timp ce liderii Apple, Google și Facbook au trimis emailuri angajaților pentru a denunța suspendarea programului american pentru refugiați și blocarea accesului imigranților din șapte state preponderent musulmane, mulâi dintre omologii lor din alte industrii au refuzat să comenteze sau au răspuns cu comunicate prin care reiterează angajamentul lor pentru diversitate.
Diferența dintre reacții arată presiunile la care sunt supuse numeroase companii pentru a evita tensiunile cu noua administrație, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Companii ca Boeing, Ford Motor și General Motors au intrat deja în conflict cu Trump în mai multe probleme și sunt puternic interesate de deciziile pe care administrația le va lua în privința taxelor, comerțului și a reglementărilor.
Înainte de a fi învestit, Trump a atacat Being din cauza costului viitorului program pentru aeronava Air Force One.
Directorul general al Boeing, Dennis Muilenburg, s-a întâlnit cu Trump la începutul acestei luni și a spus că au făcut progrese atât în privința Air Force One cât și a posibilei vânzări de avioane de luptă.
Reprezentanți ai Boeing, General Motors și Ford au refuzat să comenteze despre măsurile lui Trump de limitare a imigrației.
Pe Wall Street în schimb există speranțe că noua administrație va relaxa unele reglementări introduse după criza financiară din 2007-2008.
”Industrii între care cea bancară, sănătatea și cea auto se văd în fața unei noi ere a dereglementărilor și nu vor nimic care să îl nemulțumească pe noul împărat”, a spus Cornelius Hurley, director al Centrului pentru Finanțe, Lege și Politică al Universității Boston.
CITEȘTE ȘI VIDEO Mii de persoane au manifestat la Casa Albă împotriva decretului lui Trump cu privire la migrațieTrump a criticat industria IT și Wall Street în timpul campaniei electorale, dar după ce a fost ales a numit în administrația sa foști bancheri de investiții, manageri de fonduri de hedging și investitori privați.
În acest fel, Wall Street ar avea mai puține motive să critice noile restricții.
”Bancherii au acces direct la Casa Albă și nu trebuie să protesteze public”, a arătat Erik Gordon, profesor la Ross School of Business a Universității Michigan.
Reprezentanții Goldman Sachs Group, Citigroup, Bank of America și Morgan Stanley au refuzat să comenteze ordinul lui Trump în domeniul imigrației.
Wells Fargo a anunțat într-un comunicat că analizează ordinul executiv al lui Trump și implicațile pentru angajații și afacerile băncii.
Comitetul operațional al JPMorgan Chase, care îl include și pe directorul general Jamie Dimon, a trimis o notă angajaților în care a anunțat că îi contractează pe toți cei afectați de ordin, el arătând că ”țara este întărită de diversitatea lumii care ne înconjoară”.
Unii directori generali au fost mai vocali.
Șeful Nike, Mark Parker, a spus că grupul pe care îl conduce nu sprijină ordinul executiv al lui Trump.
"Nike crede într-o lume unde toată lumea se bucură de puterea diversității. Acele valori sunt puse în pericol de ordinul executiv recent care interzice accesul refugiaților în SUA, precum și al vizitatorilor din șapte state majoritar musulmane”, a scris Parker într-un comunicat.
Directorul general al grupului farmaceutic Allergan, Brent Saunders, a scris pe Twitter ”Opuneți-vă oricărei politici care ne limitează capacitatea de a atrage cele mai bune și diverse talente”.
Mulți alți directori au păstrat tăcerea. Reprezentanții unor companii energetice, între care Exxon Mobil, au refuzat să comenteze.
Companiile din afara sectorului tehnologic care au publicat comunicate au subliniat mai degrabă rolul lor cetățenesc, în loc să critice deschis politicile lui Trump.
Directorul general al Starbucks, Howard Schultz, a cerut în trecut clienților să nu aducă arme în cafenelele companiei și a cerut discuții despre relațiile dintre rase.
Într-o scrisoare adresată angajaților, Schultz a spus că dezvoltă planuri de a angaja 10.000 de refugiați pe parcursul a cinci ani, în zeci de țări, dar nu a criticat direct ordinul lui Trump.
Șeful General Electric, Jeff Immelt, a spus angajaților că va colabora cu guvernul american.
"Vom continua să ne facem vocea auzită, cu noua administrație și Congresul, și vom reitera importanța acestei probleme la GE și în comunitatea de afaceri în general.
Una dintre ocaziile în care șefii de companii vor putea comunica cu Trump în legătură cu ordinul referitor la imigrație va fi prima întâlnire a comisiei de consultanță a liderilor de afaceri, de săptămâna viitoare.
Dintre cei 19 lideri din comisie, numai doi, fondatorul Tesla Motors, Elon Musk, și Travis Kalanick, CEO al Uber Technologies, au vorbit împotriva reducerii imigrației.