Analiză: 2 din 3 firme din România se confruntă cu probleme financiare în fiecare lună, mai mult de 90% dintre acestea nu au capitalul de a rezista unui blocaj financiar mai mare de 2-3 luni. A apărut dezintermedierea

Analiză: 2 din 3 firme din România se confruntă cu probleme financiare în fiecare lună, mai mult de 90% dintre acestea nu au capitalul de a rezista unui blocaj financiar mai mare de 2-3 luni. A apărut dezintermedierea
scris 20 oct 2023

2 din 3 firme din România se confruntă cu probleme financiare în fiecare lună, iar mai mult de 90% dintre acestea nu au capitalul financiar de a rezista unui blocaj financiar mai mare de 2-3 luni de zile. Slab capitalizate și având un grad foarte redus de bancarizare, aceste firme riscă să devină victime sigure ale fluctuațiilor economice, spun specialiștii.

După un an 2022 cu evoluții mixte – o revenire economică post-pandemică și o creștere a încasărilor ca urmare a inflației, 2023 a adus, din păcate, reversul medaliei – o scădere semnificativă a vânzărilor în volum în multe sectoare economice, și o accentuare a blocajului financiar, pe fondul neîncrederii tot mai evidente a investitorilor în perspectivele economiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Relevante, din această perspectivă, sunt scăderea continuă a producției industriale de câteva luni bune și temperarea tot mai puternică a consumului, principalul motor ale economiei.

Dincolo de semnalele economice, confirmate inclusiv de datele de la Institutul Național de Statistică, un alt fenomen prinde tot mai multe rădăcini în economie – dezintermedierea.

Sunt tot mai multe firme care ezită să mai deschidă noi linii de business, să investească în dezvoltarea unor noi parteneriate, să ofere credit furnizor, în așteptarea unor vremuri mai bune. Acest fenomen de dezintermediere s-a accentuat și mai mult odată cu discuțiile despre fiscalitate, despre creșterea taxelor, care au venit să pună gaz pe focul temerilor investitorilor, conform Sierra Quadrant.

FOTO BMW ieftinește modelele MINI electrice. Comenzi deschise și prețuri anunțate pentru România CITEȘTE ȘI FOTO BMW ieftinește modelele MINI electrice. Comenzi deschise și prețuri anunțate pentru România

Peste 80.000 de firme cu probleme, în primele 8 luni

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, la nivelul lunii august, 82.261 de firme se aflau în dificultate, în diverse stadii de insolvență, radiere, suspendare a activității sau dizolvate, cu 17.585 mai multe decât cele înregistrate după primul semestru.

Numărul firmelor care își suspendaseră activitatea, la nivelul lunii august, era de 10.139, cu 5,64% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar cel al firmelor dizolvate înregistra un nou record al ultimilor ani, de 25.153, cu 9,28% mai multe decât în perioada similară din 2022.

Statisticile arată, totodată, cu 42.994 de companii au fost radiate în primele 8 luni, iar 3975 au intrat în insolvență.

,,Cele mai multe probleme de business sunt, cum era de așteptat, în zona București-Ilfov, acolo unde se înregistrau peste 5200 de firme dizolvate, urmate de județele Cluj, Brașov, Iași și Constanța’’, arată analiza.

FOTO Tablou de Ghenie, vândut la Paris cu peste 3,6 milioane euro. Operă din anii în care și-a început ascesiunea fulminantă CITEȘTE ȘI FOTO Tablou de Ghenie, vândut la Paris cu peste 3,6 milioane euro. Operă din anii în care și-a început ascesiunea fulminantă

Cauzele acestui număr record de firme cu probleme țin, pe de o parte, de efectele inflației, iar pe de alta de slaba capitalizare a mediului de business.

,,2 din 3 firme din România se confruntă cu probleme financiare în fiecare lună, iar mai mult de 90% dintre acestea nu au capitalul financiar de a rezista unui blocaj financiar mai mare de 2-3 luni de zile.

Slab capitalizate și având un grad foarte redus de bancarizare, aceste firme riscă să devină victime sigure ale fluctuațiilor economice’’, spun specialiștii.

,,Dincolo de inflație, de reducerea creditului furnizor, de limitarea accesului la creditare și creșterea dobânzilor, majorarea taxelor și impozitelor, de la 1 ianuarie, va avea efecte majore în sectoare sensibile, precum construcțiile și comerțul’’, arată analiza.

În 2024, în contextul schimbărilor fiscale și a incertitudinii care tinde să se accentueze, economia își va desfășura activitatea cu frâna de mână trasă.

viewscnt
Afla mai multe despre
afaceri
vânzări