Analiștii financiari se așteaptă la inflație mai mare, deprecierea leului și scăderea prețurilor la imobiliare

Analiștii financiari se așteaptă la inflație mai mare, deprecierea leului și scăderea prețurilor la imobiliare
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 26 mai 2022

Analiștii participanți la sondajul CFA România pe aprilie anticipează o inflație mai ridicată în următoarele 12 luni, o depreciere moderată a leului și o scădere a prețurilor imobiliarelor.

Indicatorul de încredere macroeconomică a rămas stabil în aprilie față de martie la 40,9 puncte. Rata anticipată a inflației este așteptată să ajungă la 8,4% în 12 luni față de valoarea de anticipată de analiști în sondajul din martie 7,3% în martie. Răspunsurile au fost culese înainte de publicarea raportului trimestrial de inflație al Băncii Naționale a României, care se așteaptă la o inflație de 12,4% la jumătatea anului viitor, în condițiile în care rata a ajuns la 13,8% în aprilie.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

“Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, componentă de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna aprilie. De asemenea, anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rată prognozată a inflației atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobânda de către Banca Națională în următoarele 12 luni”, arată Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Analiștii financiari se așteaptă la inflație mai mare, deprecierea leului și scăderea prețurilor la imobiliare

Analiștii anticipează în proporție de 82% o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro, față de 4,9417 lei în prezent.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, analist XTB România: Prețul cerealelor este foarte aproape de maximele istorice. În Europa, situația este mai gravă decât în SUA



A scăzut în continuare ponderea respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,0%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020). În același timp, 73,9% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe că fiind supraevaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 6,9% de la 6,2% în martie. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 2,3%, față de 3,5% estimat la sondajul din martie.

Analiștii financiari se așteaptă la inflație mai mare, deprecierea leului și scăderea prețurilor la imobiliare

 

Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfa romania
analisti financiari
crestere inflatie
curs valutar
preturi imobiliare