Analiștii participanți la sondajul CFA România pe aprilie anticipează o inflație mai ridicată în următoarele 12 luni, o depreciere moderată a leului și o scădere a prețurilor imobiliarelor.
Indicatorul de încredere macroeconomică a rămas stabil în aprilie față de martie la 40,9 puncte. Rata anticipată a inflației este așteptată să ajungă la 8,4% în 12 luni față de valoarea de anticipată de analiști în sondajul din martie 7,3% în martie. Răspunsurile au fost culese înainte de publicarea raportului trimestrial de inflație al Băncii Naționale a României, care se așteaptă la o inflație de 12,4% la jumătatea anului viitor, în condițiile în care rata a ajuns la 13,8% în aprilie.
“Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, componentă de anticipații a indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea și în luna aprilie. De asemenea, anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, rată prognozată a inflației atingând un maxim istoric al sondajului. În ceea ce privește evoluția ratelor de dobânda, participanții la sondaj anticipează majorări suplimentare a ratei de dobânda de către Banca Națională în următoarele 12 luni”, arată Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.
Analiștii anticipează în proporție de 82% o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0048 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0584 lei pentru un euro, față de 4,9417 lei în prezent.
A scăzut în continuare ponderea respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni (13,0%, cel mai mic nivel din noiembrie 2020), concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (47,8%, cea mai mare pondere din noiembrie 2020). În același timp, 73,9% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe că fiind supraevaluate.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor a crescut la 6,9% de la 6,2% în martie. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 s-a redus la 2,3%, față de 3,5% estimat la sondajul din martie.
Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România.