AEI consideră că prețul gazelor va avea un trend descendent și recomandă consumatorilor industriali renegocierea contractelor cu furnizorii

AEI consideră că prețul gazelor va avea un trend descendent și recomandă consumatorilor industriali renegocierea contractelor cu furnizorii
scris 14 apr 2020

Prețul gazelor va urma un trend descendent în următoarele luni, trend care probabil se va schimba peste șase luni, ca urmare a majorării cererii, dar și a vânzării pe piață a cantităților de gaze înmagazinate, consideră Asociația Energia Inteligentă (AEI). Acesta este motivul pentru care AEI recomandă consumatorilor industriali fie semnarea unui noi contract pe o perioadă de 6-12 an cu furnizorii, în cazul în care le expiră vechiul contract, fie renegocierea cât mai rapidă a vechiului contract pentru a beneficia de mediul de piață favorabil.

Profit.ro a remarcat faptul că prețul gazului cu furnizare în iarna viitoare a coborât la 72 de lei/MWh, iar dacă din acesta sunt scăzute tarifele de înmagazinare, se situează cu 10 lei sub prețul plafonat de 68 de lei/MWh impus prin controversata ordonanță OUG 114 și reconfirmat indirect prin ordonanța militară 4.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, 58 de lei pare a fi noul preț al gazelor din România. În ultima săptămâna a lunii martie, OMV Petrom a vândut pe platforma BRM 150 GWh cu livrare în luna aprilie la un preț de 58,5 lei/MWh și 450 GWh cu livrare în trimestrul al doilea la un preț de 58,2 lei/MWh. Și prețul spot a fost în ultimele zile unul similar, variind între 57,6 și 59 lei/MWh.

Havrileț, Ministerul Economiei: Ne gândim dacă mai au vreo utilitate prețurile reglementate la gaze și energie CITEȘTE ȘI Havrileț, Ministerul Economiei: Ne gândim dacă mai au vreo utilitate prețurile reglementate la gaze și energie

Pentru a beneficia de aceste prețuri, AEI le recomandă consumatorilor industriali cărora le expiră contractul de aprovizionare expiră în curând, să solicite oferte de la cel puțin 10 furnizori de gaze.

“În baza ofertelor primite, există două modalități în care puteți aborda negocierea. Una cu grad mai mare de risc, în care vă recomandăm să încheiați un contract cu o valabilitate de numai șase luni. Astfel, puteți obține în această perioadă un preț fix foarte avantajos în raport cu prețurile pe care un consumator le plătea anterior lunii aprilie 2020. Această abordare prezintă riscul ca în situația în care lucrurile vor reintra în normalitate în următoarele luni, prețurile gazelor pot să înceapă să crească din octombrie 2020, comparativ cu cele din vară și este posibil ca negocierea din octombrie să vă aducă niveluri mai mari. Însă, în situația în care în toamnă ne vom confrunta cu o revenire a pandemiei, pe fondul sezonalității previzionate de unii cercetători pentru virusul COVID-19, puteți obține din nou un preț avantajos, pentru perioada de iarnă, la negocierea contractului pentru următoarele șase luni. O altă abordare cu un grad mai mic de risc este încheierea unui contract pentru o perioadă de 12 luni, prin care aveți garanția livrărilor pentru următorul an de zile și, de asemenea, puteți obține un preț corect pentru această perioadă”, este recomandarea președintelui AEI, Dumitru Chisăliță.

În ceea ce-i privește pe consumatorii care au semnat contracte la începutul acestui an, aceștia ar trebui să solicite furnizorului renegocierea clauzelor pentru ca acestea să fie adaptate noilor condiții d epiață, caracterizate prin prețuri descendente ale gazelor. Potrivit datelor AEI, cei mai mulți dintre furnizori sunt în general deschiși unei renegocieri.

“Dacă nu veți găsi însă o cale de dialog, în conformitate cu legislația în vigoare, orice consumator poate să renunțe în termen de 21 de zile la furnizorul existent, mai ales dacă în contractul existent nu a agreat clauze comerciale prin care se obligă să achite anumite penalități financiare directe sau indirecte în cazul în care reziliază contractul înainte de termen. Este însă foarte important ca analiza pe care faceți privind prețul din contract să fie una corectă, altfel puteți ajunge în situația în care puteți agasa furnizorul cu pretenții nejustificate și să-i determinați acestuia o aversiune față de compania pe care o reprezentați. Mai departe, această aversiune se poate răsfrânge negativ asupra relației comerciale și poate conduce chiar la rezilierea contractului. Analiza trebuie să se bazeze pe urmărirea trendului prețurilor gazelor naturale pe bursele de gaze și să includă dacă este posibil și alte analize realizate pe piața de profil”, susține Chisăliță.

În contextul reducerii consumului, dar și a incertitudinii privind nivelul viitor al acestuia în urma carantinării economiei, AEI a remarcat tendința unor furnizori de a impune contracte de tip take-or-pay și/sau contracte cu flexibilitate redusă zilnică/lunară, dar cu penalizări financiare importante pentru consumatori.

În anii precedenți, contractele de gaze pentru consumatorii industriali erau în general destul de relaxate sub aspectul flexibilității lunare și adesea sub imboldul unui preț avantajos, furnizorii treceau cu vederea astfel de obligații. În contextul crizei actuale, care comportă o mare impredictibilitate asupra continuării activității consumatorilor pe fondul restricțiilor sau al nivelului consumului astfel de contracte pot deveni foarte păguboase.

Consumatorii industriali au tendința de a prefera prețuri fixe ale gazelor naturale pe durata contractului. În această perioadă, cu evoluții impredictibile este foarte greu de stabilit un preț fix avantajos. Această dificultate în a identifica un preț fix avantajos pentru o perioadă de un an face ca în general furnizorii să ofere prețuri fixe mai mari, care să le acopere eventualele erori.

“Recomandarea AEI pentru consumatori este ca în acest an să renunțe la această abordare și să aleagă o altă variantă, fie o abordare care cu două prețuri fixe, unul pentru perioada de vară și altul pentru perioada de iarnă, fie stabilirea unui preț variabil în funcție de evoluția lunară a prețului pe bursele de gaze sau o combinație între cele două”, afirmă Chisăliță.

AEI le recomandă consumatorilor să încheie contracte cu durata de un an, care să aibă clauze flexibile în ceea ce privește graficul de livrări, cu modalități și termene de plată specifice posibilităților și cu un preț stabilit în funcție de apetitul de risc (consumatorii cu apetit ridicat de risc - preț coroborat cu prețul lunar de pe bursele de gaze; pentru consumatori cu apetit redus de risc - un preț fix).

În România există aproximativ 188.000 de consumatori non-casnici, care au contracte încheiate cu 166 de vânzători de gaze naturale (furnizori licențiați).

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
consumatori
non-casnici
industriali