Activitatea economică în zona euro s-a contractat în august pentru a doua lună consecutiv

Activitatea economică în zona euro s-a contractat în august pentru a doua lună consecutiv
scris 24 aug 2022

Activitatea economică în zona euro s-a contractat în august pentru a doua lună consecutiv, deoarece majorarea prețurilor i-a forțat pe consumatori să-și reducă cheltuielile, în timp ce perturbările din lanțurile de aprovizionarea au afectat activitatea fabricilor, arată datele preliminare publicate de S&P Global, transmite Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut la 49,2 puncte în august, de la 49,9 de puncte în iulie, în timp ce analiștii se așteptau la o scădere de până la 49 de puncte. Datele preliminare din august reprezintă cel mai redus nivel, începând din februarie 2021, al indicatorului care evaluează situația economică generală, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, a început EXIT-ul din România în favoarea Poloniei: Tranzacție cu britanici intrați pe piața locală după o tatonare de 2 ani. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, a început EXIT-ul din România în favoarea Poloniei: Tranzacție cu britanici intrați pe piața locală după o tatonare de 2 ani. "Integrarea în UE v-a adus și dezavantaje!"
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

"Cele mai recente date PMI pentru zona euro indică un declin al activității economice în trimestrul trei din 2022", a apreciat Andrew Harker, director în cadrul S&P Global.

Un sondaj realizat luna trecută de Reuters indica o creștere de 0,2% a economiei zonei euro în perioada iulie-septembrie 2022.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în august la 50,2 de puncte, de la 51,2 puncte luna precedentă, în timp ce analiștii estimau un declin până la 50,5 puncte luna aceasta.

Costul ridicat al vieții i-a forțat pe consumatori să-și reducă cheltuielile și să renunțe la achizițiile care nu sunt esențiale, ceea ce a provocat declinul activității în sectorul serviciilor.

Și indicatorul care măsoară producția a scăzut la 49,7 puncte în august (de la 49,8 puncte în iulie), la cel mai redus nivel începând din iunie 2020.

Declinul activității vine în pofida completării de către fabrici a comenzilor mai vechi și realizarea de stocuri.

"Evoluția indicelui PMI sporește temerile privind recesiunea. Nu cred că războiul din Ucraina se va încheia curând, astfel încât nu vom asista la un avans al piețelor bursiere. Se vor menține presiunile asupra prețului energiei, precum și asupra monedei euro", a apreciat Michael Hewson, analist la CMC Markets.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
economie