Activitatea din industrie nu pare să-și revină, indicatorul volumului de producție a mai coborât un punct - barometru

Activitatea din industrie nu pare să-și revină, indicatorul volumului de producție a mai coborât un punct - barometru
scris 23 iun 2016

Activitatea din industrie nu pare să-și revină, iar indicatorul pentru volumul producției a mai coborât cu un punct în luna mai, la 60 de puncte, după ce acesta scăzuse în aprilie la 61 de puncte față de 69 în martie, fiind cu trei puncte peste media ultimelor 19 luni (57), transmit Institutul Român de Sondare a Opiniei Publice (IRSOP) și Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București (SNSPA)-Facultatea de Management, realizatorii barometrului privind activitatea din industrie în luna mai a acestui an.

"Chiar dacă activitatea se află încă în zona de expansiune (peste 50 de puncte), situația continuă să creeze îngrijorare. Firmele raportează scăderi ale stocurilor, de la 50 de puncte în martie, la 48 în aprilie și 44 în mai. Când stocurile scad mai multe luni la rând înseamnă că firmele au mai puține comenzi decât vânzări. Inevitabil, indicatorul pentru volumul comenzilor neexecutate a scăzut de la 53 în aprilie la 51 în mai", afirmă realizatorii barometrului.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit sursei citate, profitabilitatea suferă și din alte motive. În ultimele patru luni, managerii au semnalat o creștere continuă a prețurilor de input. Indicatorul costurilor de producție a crescut de la 54 în februarie la 63 în martie. În schimb, prețurile de desfacere a produselor au rămas constante în jurul valorii de 50, între expansiune și contracție.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista firmelor românești care au trecut granița, ierarhizate de stat după exportul net

"Pe un fond relativ descurajant, datele pentru luna mai arată însă și o posibilă revenire pe termen scurt. Indicatorul pentru comenzi noi și cel pentru comenzi la export au crescut în tandem, de la 58 în aprilie la 64 în mai. Este posibil ca intrările noi să reușească să stopeze continuarea declinului. Până una alta, ele au produs o ușoară redresare a angajărilor de personal de la un index de 50 (între creștere și contracție) la o valoare de 53 de puncte", este precizat în comunicat.

Realizatorii barometrului susțin că, pe ansamblu, în rândul managerilor crește îngrijorarea. Aceștia afirmă că indicatorul sintetic de încredere în activitatea viitoare (media așteptărilor privind volumul comenzilor, producția și prețurile încasate de firme) a continuat să scadă de la 64 de puncte în februarie, la 62 în martie, 60 în aprilie și 57 în mai.

Acum, se află cu 3 puncte sub media ultimelor 19 luni (60).

EXCLUSIV România nu a găsit piață în SUA pentru multe produse, dar exportă arme. Top-urile complete ale firmelor exportatoare CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România nu a găsit piață în SUA pentru multe produse, dar exportă arme. Top-urile complete ale firmelor exportatoare

"Intensificările conjuncturale ale comenzilor, mai ales pentru export, nu reușesc să risipească îndoiala managerilor și să creeze încredere în viitor. Dimpotrivă, volatilitatea întreține incertitudinea, iar incertitudinea creează stagnare. Mai ales când resursele pentru investiții rămân limitate", se mai menționează în comunicat.

Barometrul prezintă activitatea din industrie în luna mai și apare în circa 20 de zile de la încheierea lunii analizate. Acesta este realizat de IRSOP și de SNSPA-Facultatea de Management pe un eșantion de 313 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.

Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 16-21 iunie 2016. 

Sursa:Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
industria
barometru
productie