Activitatea industrială s-a redus puternic în ianuarie, a patra lună la rând de declin, pe fondul scăderii cererii, arată barometrul industrial realizat de IRSOP și SNSPA, transmis News.ro. Industria este un sector-cheie al economiei românești, cu o contribuție de circa 23% la formarea produsului intern brut (PIB).
Astfel, indicatorul pentru volumul producției a scăzut la 35 de puncte în ianuarie, de la 42 de puncte în decembrie 2016 și 55 de puncte în noiembrie, fiind a patra lună la rând de scădere, scrie News.ro.
Reducerea este cu atât mai semnificativă cu cât pragul de 50 de puncte desparte expansiunea de contracție, punctează autorii studiului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Cauza principală a declinului activității este scăderea continuă a cererii în ultimele 5 luni. Indicatorul pentru comenzi noi a coborât de la 60 de puncte în septembrie, la 35 în ianuarie. De două luni, cererea a scăzut sub pragul de 50 de puncte care desparte creșterea de contracție", arată studiul.
De asemenea, indicatorul pentru numărul de angajați a coborât de la 45 în decembrie la 43 în ianuarie.
"Firmele renunță la o parte din salariați, deși ritmul de disponibilizare a fost mai mic în ianuarie decât în decembrie. Scăderea ritmului de disponibilizare în condiții de reducere a cererii semnalează că managerii ori se așteaptă la repornirea activității, ori au posibilități mici să ajusteze forța de muncă la circumstanțele economice", menționează raportul.
În schimb, cererea din străinătate s-a ameliorat ușor în ianuarie, în condițiile în care comenzile pentru export au urcat de la 48, în decembrie, la 53 în ianuarie.
Totuși, autorii raportului atrag atenția că procentul indicatorilor cu valori negative în totalul indicatorilor măsurați de barometru a scăzut de la 90% în decembrie la 65% în ianuarie.
"Un alt efect al declinului ar putea fi resimțit la nivelul economiei. Este destul de probabil că reducerea activității ar putea afecta creșterea economică în 2017, dacă nu intervine o recuperare majoră în perioada următoare", arată raportul.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Draftul noii Legi a salarizării bugetarilor. Guvernul vrea să decupleze salariul minim al bugetarilor de cel din sectorul privatTotuși, există și unele motive de optimism pentru 2017.
"Indicatorul de optimism, calculat ca medie a speranțelor cumulate privind comenzile, producția și prețurile peste 6 luni a mai crescut puțin, de la 64 în decembrie la 67 în ianuarie. Așteptările contează în economie. Încrederea poate să fie ea însăși un factor de propulsare a redresării", menționează autorii studiului.
Potrivit statisticilor oficiale publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), în 2016, producția industrială din România a crescut cu 1,7% față de 2015, avans susținut doar de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,6%.
În 2015, producția industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut al României.
Barometrul industrial este realizat de IRSOP și SNSPA - Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, considerat reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 15-17 februarie 2017.