Cehia va presa Uniunea Europeană să interzică vânzarea de alimente de calitate inferioară în Europa de Est sub același branduri sub care sunt comercializate produse mai bune în Occident, a declarat ministrul Agriculturii, Marian Jurecka, transmite Reuters.
Autoritățile din Cehia se alătură astfel celor din Slovacia și Ungaria, care afirmă la rândul lor că firmele multinaționale de alimente vând produse de o calitate mai proastă în țările mai sărace și mai puțin competitive din est, scrie News.ro.
”Cu unele produse suntem de fapt pubela de gunoi a Europei”, a spus Jurecka.
Asociațiile de consumatori din Cehia s-au plâns de mult timp de calitatea inferioară a alimentelor vândute de companii mari, dar până în prezent nu au avut pârghii legale, întrucât astfel de vânzări sunt legale în UE dacă pe ambalaje sunt trecute toate ingredientele.
Jurecka a spus că a comandat un studiu privind calitatea alimentelor, care se va încheia în iunie. Datele obținute, împreună cu date din Slovacia și alte țări, vor fi folosite ulterior pentru a cere schimbarea reglementărilor din UE. Și alte produse, precum detergenții, vor fi incluse.
”Scopul nostru principal este de a aschimba legislația UE, astfel încât dacă un produs are același producător, același ambalaj și aceleași specificații, astfel că la prima vedere este același produs, să conțină aceleași ingrediente”, a declarat Jurecka, fără să dea exemple.
Un studiu efectuat în 2015 de Universitatea de Chimie și Tehnologie arată că iaurtul, cafeaua instant, margarina și o parte din carnea procesată comercializată în Cehia au fost produse din ingrediente diferite.
Alimentele sunt cu circa 25% mai ieftine în Cehia față de Germania, potrivit Eurostat. Acest fapt reflectă parțial costurile și standardele de viață locale mai mici.
Cehii călătoresc însă deseori în străinătate pentru a cumpăra produse de calitate mai bună.
Jurecka a spus că produsele trebuie să respecte aceleași standarde de calitate pe piața unică a UE.
"Dacă este piață unică, atunci să avem acces la aceeași calitate a produselor, dacă arată la fel, pentru toți consumatorii”, a arătat el.
Companiile afirmă că se adaptează la gusturile locale prin folosirea unor rețete variate.
Jurecka a respins argumentul, subliniind că timp de secole toate țările din Europa Centrală au făcut parte din același imperiu.
”Nu cred că cehii și austriecii au gusturi atât de diferite. Dacă te uiți la meniul nostru, datorită Imperiului Austro-Ungar avem gusturi similare”, a spus el.