Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 3,3% anterior, estimările privind creșterea economiei românești în acest an, din cauza contribuției negative a exporturilor la avansul PIB și a avertizat, totodată, că deficitul guvernamental va urca până la 8% din PIB în 2024 și va rămâne la un nivel ridicat, de 7,9% din PIB în 2025 din cauza creșterii rapide a cheltuielilor guvernamentale, conform previziunilor economice de toamnă publicate vineri de Executivul comunitar.
Dacă noul președinte american Donald Trump își va respecta promisiunile de a impune tarife la importurile europene, Ungaria va resimți în mod "exponențial" efectele din cauza legăturilor comerciale cu Germania, a declarat un important reprezentant al mediului de afaceri, transmite Reuters.
Cifra de afaceri din industrie, pe total piața internă și piața externă, a crescut în termeni nominali cu 4,9%, în perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Cele mai bogate entități în resurse. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Meseriașii sunt azi foarte căutați, iar, în contextul deficitului de personal calificat, angajatorii sunt dispuși să ofere salarii atractive pentru a atrage și reține specialiști.
În Germania, directorii se plâng de amploarea formalităților administrative - inclusiv procedurile îndelungate pentru aprobarea noilor companii, și implementarea relativ lentă a digitalizării - în cea mai mare economie europeană, care din 2018 a avut o evoluție sub cea a altor state din zona euro.
Rata de ocupare în zona euro a crescut peste așteptări în trimestrul al treilea iar economia a înregistrat un avans decent, ceea ce menține în viață speranțele unei aterizări line după mai mult de un an de stagnare, arată datele publicate de Eurostat, transmite Reuters.
Economiștii Băncii Comerciale Române au redus sever, de la 1,9% la 0,8% prognoza privind creșterea economică a României în acest an, ca urmare a datelor (din nou) dezamăgitoare publicate azi de Statistică pentru trimestrul al treilea. ING Bank estimează că economia ar putea crește cu doar 1% în acest an, sub prognoza „optimistă” a băncii, pe care însă o menține în așteptarea altor detalii.
Statul trebuie să prezinte Comisiei Europene până la jumătatea anului viitor așa-numitul Plan Național Social pentru Climă (PNSC) al României, ce trebuie să cuprindă măsurile gândite de autoritățile de la București pentru sprijinirea persoanelor și firmelor vulnerabile la viitoarele scumpiri ale carburanților auto, precum și ale gazelor naturale utilizate la încălzirea locuințelor, determinate de introducerea din 2027 a taxării emisiilor de carbon din sectoarele clădirilor și transporturilor.
Accizele la băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice vor crește anul următor cu 4,4%, iar în 2026 cu 5%, după un calendar prestabilit, care va înlocui actualul mecanism de indexare cu inflația, prevede un proiect publicat astăzi de către Ministerul Finanțelor. Această modificare, similară celei introduse recent la acciza pentru bere, a fost cerută insistent de către companiile din domeniu, care doresc mai multă predictibilitate în ce privește acciza. De asemenea, proiectul prevede că ANAF poate înregistra fiscal la solicitarea unui notar public o persoană nerezidentă care nu deține cod de identificare fiscală.