Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni, până la 30.094, față de 28.146 în perioada similară a anului trecut, arată datele Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC).
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanța, a anunțat duminică OMV Petrom.
Este posibil ca Uniunea Europeană să încerce să tempereze protecționismul comercial al noii administrații Trump de la Washington prin majorarea achizițiilor de gaze naturale lichefiate (LNG) din SUA, care să înlocuiască tranzitul de gaze rusești prin Ucraina, care ar urma să ia sfârșit de la 1 ianuarie 2025, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă (AEI).
După obținerea ratingului de investiții BBB- de la Standard & Poor's, Serbia poate deveni o piață atractivă pentru investițiile din România, oferind oportunități solide de expansiune în Balcanii de Vest. O scurtă analizare a economiei sârbești arată o situație ușor mai nesigură decât în România, dar cu perspective bune, atâta timp cât vecinii noștri își rezolvă problemele de transparență și de cooperare cerute de Uniunea Europeană în lungul proces de aderare început în 2009.
Divizie împinsă spre desființare. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Negociatorul-șef al Parlamentului European, eurodeputatul Victor Negrescu, a obținut, sâmbătă, după zeci de ore de negocieri, acordul interinstituțional cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru anul 2025. Acesta prevede alocări în valoare de aproape 200 de miliarde de euro, în creștere de circa 10,5 miliarde de euro comparativ cu anul anterior. Noul buget prevede majorări importante pentru domenii și programe europene cheie de aproximativ 6% față de anul 2024.
Economia Regatului Unit a înregistrat o contracție neașteptată, de 0,1%, în septembrie, după o creștere modestă de doar 0,2% în luna august, potrivit Oficiului Național de Statistică. Pe ansamblul trimestrului trei, PIB-ul a crescut cu doar 0,1%, sub așteptările economiștilor care estimau o creștere de 0,2%l, relatează CNBC.
Lipsa lichidității creează probleme mari în agricultură, fiind un an în care seceta a afectat producția agricolă în multe zone ale țării. Măsurile decise de Guvern, precum amânarea ratelor la leasing pentru 2025, sunt prezentate de jucători din domeniu ca nerezolvând problemele fermierilor, ci doar amânăndu-le, arată o analiză termene.ro.
Specialiștii din administrația centrală lucrează în acest moment cu mai multe scenarii de politici fiscale care să ducă la scăderea deficitului bugetar și creșterea veniturilor la buget cu 1,1% din PIB în 2025, așa cum s-a angajat guvernul în Planul fiscal trimis la UE, au declarat pentru G4Media multiple surse oficiale. Toate scenariile implică creșteri de taxe și impozite, plus creșterea bazei de impozitare prin eliminarea unor excepții. De notat că atât liderii PSD, cât și cei PNL – partidele din coaliția de guvernare – au promis constant că nu vor crește taxele și impozitele în 2025.
Comisia Europeană a redus la 1,4%, de la 3,3% anterior, estimările privind creșterea economiei românești în acest an, din cauza contribuției negative a exporturilor la avansul PIB și a avertizat, totodată, că deficitul guvernamental va urca până la 8% din PIB în 2024 și va rămâne la un nivel ridicat, de 7,9% din PIB în 2025 din cauza creșterii rapide a cheltuielilor guvernamentale, conform previziunilor economice de toamnă publicate vineri de Executivul comunitar.