Statistica a înrăutățit estimarea privind creșterea economică trimestrială în T3 de la o stagnare la un -0,1%. Față de trimestrul al treilea din 2023, creșterea a fost menținută la 1,1%, fiind susținută integral de consumul populației, cu o contribuție mică și din partea investițiilor, în timp ce exportul net a fost puternic negativ. Agricultura a scăzut puternic în iulie-septembrie față de anul trecut, dar nici alte sectoare nu au înregistrat creștere substanțiale, cu excepția comerțului și a activităților profesionale.
Companiile au ajuns la limită. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Datele reflectă o dependență semnificativă a României de importurile alimentare, în ciuda potențialului agricol al țării.
Cu o vârstă medie de aproximativ 11 ani, stocul spațiilor de birouri din București este printre cel mai ”tinere” din Europa, dar și din Europa Centrală și de Est, ceea ce reprezintă un avantaj pentru proprietari în retenția și atragerea de noi chiriași, fiind cel mai puțin expus la riscul de a deveni învechit din punct de vedere tehnologic, al construcției și al standardelor legate de sustenabilitate în următorii 5 - 6 ani.
În primele 11 luni ale acestui an, România a migrat de la entuziasmul pentru automobilele electrice către stabilitatea propulsiei hibrid, care oferă, în egală măsură, emisii reduse și o autonomie fără emoții. Cota de piață a mașinilor electrice s-a înjumătățit, iar cea a PHEV și full-hybrid s-a majorat substanțial.
Comenzile pentru bunuri "Made in Germany" au scăzut mai puțin decât se estima în octombrie, atenuând temerile privind redresarea celei mai mari economii europene, transmit Bloomberg și Reuters.
Majoritatea analiștilor (77%) participanți la sondajul lunar efectuat de CFA România, organizația profesioniștilor în investiții din România, prevăd, în ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul vorbesc de o stagnare.
Indicatorul de Incredere Macroeconomică pentru luna noiembrie 2024, realizat de Asociatia CFA Romania, a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Reducerea este de 13,5 puncte procentuale, până la 31,4 puncte.
Creșterea economică în zona euro ar putea fi una modestă în lunile următoare iar perspectivele pe termen mediu sunt incerte și dominate de riscuri orientate în jos, a declarat președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, cu prilejul unei audieri în Parlamentul European, transmite Reuters.
Operațiune Blik în România. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.