Banca centrală a Indiei (RBI) a revizuit în scădere prognoza de creștere economică a țării pentru 2025 și a decis să mențină rata dobânzii de referință la 6,50%, pe fondul provocărilor de a gestiona o inflație accelerată fără a afecta creșterea economică a celei de-a treia mari economii din Asia, transmite CNBC.
Excesul de lichiditate din piața interbancară s-a redus în noiembrie cu o treime și a ajuns la cel mai redus nivel de după decembrie 2022. Reducerea lichidității s-a reflectat în creșterea dobânzilor.
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani a înregistrat o creștere peste așteptări în luna noiembrie, dar cu toate acestea rata șomajului a crescut, ceea ce permite Rezervei Federale să continue să reducă dobânda de politică monetară la următoarea reuniune, transmite Reuters.
Tensiunea fără precedent din scena politică a adus o presiune de vânzare pe leu și intervenții ale băncii centrale pentru susținerea leului. Casele de schimb valutar, care au puține lichidități, au început să rămână fără euro, însă băncile mai au suficient și nu au văzut, până acum, o cerere la fel de mare ca în alte perioade tensionate, cum a fost în pandemie, spre exemplu, au declarat surse din piața bancară pentru Profit.ro.
Producția de servicii a crescut cu 1% în Uniunea Europeană și cu 1,2% în zona euro în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2023, Danemarca și România înregistrând cel mai semnificativ declin, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Rata de ocupare a forței de muncă a crescut cu 0,2% în zona euro și a rămas stabilă în UE, în trimestrul trei din 2024, comparativ cu precedentele trei luni, iar România a fost statul membru UE care a înregistrat cel mai semnificativ declin al ratei de ocupare de la un trimestru la altul, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Produsul Intern Brut ajustat sezonier a crescut cu 0,4% în zona euro și în UE, în trimestrul trei din 2024, comparativ cu precedentele trei luni, iar Ungaria, Letonia și România au raportat cel mai semnificativ declin, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Qemetica SA (Polonia) intenționează să preia, inclusiv prin intermediul vehiculului investițional Qemetica US Silica LLC (SUA), activitățile și activele legate de producerea și desfacerea siliciului precipitat aparținând PPG Industries Inc (SUA).
România se află într-un punct critic, din punct de vedere economic, cu cele mai mari niveluri de deficite gemene din istoria recentă, iar situația economiei țării ar trebui să fie prioritatea autorităților în perioada următoare, este de părere Consiliul Investitorilor Străini (FIC).
Producția industrială a Germaniei a scăzut în octombrie, reducând speranțele că acest sector cheie se va redresa la începutul trimestrului patru din 2024 și sporind temerile legate de intrarea în recesiune a celei mai mari economii europene, transmit agențiile de știri Bloomberg și Reuters.