Economistul Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, atrage atenția asupra „derapajelor fiscale din anii electorali”, din cauza cărora se ajunge la creșterea deficitului, el susținând că „așa ceva nu se întâmplă nicăieri în lumea civilizată”. El atrage atenția asupra faptului că de anul viitor românii vor trebui să plătească pentru deciziile luate de politicieni în anul 2024, în context electoral.
În urmă cu doar o săptămână, înainte ca inundațiile mortale să atingă Europa Centrală, Republica Cehă părea pe cale să devină prima țară din regiune care își va reduce deficitul bugetar ferm sub nivelul de 3% din PIB, plafonul maxim permis normele Uniunii Europene, după pandemia de COVID-19. Acum, acea mică victorie pentru finanțele publice este incertă, întrucât Republica Cehă și Polonia, care au suportat greul potopului, calculează costul celor mai grave inundații care au lovit regiunea în cel puțin două decenii, relatează Reuters.
Dezvoltarea cooperării economice între Ungaria și Rusia în domenii care nu sunt afectate de sancțiuni internaționale este în interesul economiei naționale, al securității naționale și al strategiei naționale, a declarat vineri, la Budapesta, în urma reuniunii comitetului de cooperare economică ungaro-rus, ministrul ungar al afacerilor externe și comerțului exterior, Péter Szijjártó, subliniind că așa face toată lumea, numai că majoritatea fac afaceri cu rușii însă neagă acest lucru, relatează MTI.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, afirmă că există un ”semnal de îngrijorare în ceea ce privește încetinirea creșterii economice”, aceasta resimținu-se în întreaga Europă. ”De aceea trebuie să fim prudenți”, adaugă ministrul, declarându-se convins că nu se poate vorbi despre începutul unei crize ecomomice.
România va accesa din partea SUA împrumuturi de 920 milioane dolari prin Ministerul Apărării Naționale (MApN) și Romarm, fondurile, disponibile la dobândă avantajoasă, urmând să fie folosite pentru consolidarea capacității de producție a industriei naționale de apărare în vederea asigurării capabilităților militare pentru România, prevede un proiect de hotărâre de Guvern pregătit de către Ministerul Finanțelor. Acordul de împrumut trebuie semnat până la finele lunii septembrie.
Investitorul Dan Lupu, cel care a descoperit potențialul companiei IT românești UiPath și a ajutat-o să devină „unicorn”, reprezintă acum fondul de investiții german Earlybird Venture Capital în Europa Centrală și de Est și caută inclusiv antreprenori români care au fondat startup-uri IT.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, afirmă că România se află printre puținele țări al căror deficit este realizat pe investiții, subliniind că ”singura cale spre dezvoltare este push-ul investițional”. ”Cum se «repară» deficitul conjunctural (2-3 ani) care este realizat pe investiții? Prin efectul de multiplicare al acestora, efect care aduce noi venituri economiei și bugetului în timp ce presiunea pe cheltuieli scade”, explică el.
Clasamentul celor mai vândute automobile din Europa este condus de Dacia Sandero și în luna august, o performanță cu atât mai notabilă cu cât s-a produs pe o piață în declin, care a generat scăderi masive pe cele mai mari piețe ale Dacia. Este de remarcat revenirea vânzărilor Tesla, care chiar dacă nu mai atinge volumele din 2023, a urcat din nou în top 3.
Vulnerabili la fraude. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
La începutul campaniei electorale pentru alegerile pentru președinte și pentru parlament, Profit.ro a întrebat partidele politice care s-au aflat la guvernare ce părere au despre faptul că prețurile au crescut cu 35% oficial, iar salariile cu 43%. Unul dintre partide, PNL, a refuzat să răspundă, lăsând partenerul actual de guvernare, PSD, să se exprime, iar USR, participant la guvernarea anterioară, a comentat acum de pe scaunul opoziției.