Producția industrială a Germaniei a crescut în iunie, o veste bună pentru cea mai mare economie europeană, după declinul neașteptat înregistrat în trimestrul doi din 2024, transmite Bloomberg.
Producția de servicii a crescut cu 0,1% în Uniunea Europeană și a scăzut cu 0,1% în zona euro, în luna mai comparativ cu luna precedentă (când se înregistrase o expansiune de 1% în ambele zone), iar România a avut cel mai semnificativ avans, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
Guvernul a împrumutat în luna iulie 18,15 miliarde lei și a ajuns astfel cu totalul împrumuturilor la 153,47 miliarde lei, potrivit calculelor Profit.ro. Suma de 153,47 miliarde lei include toate împrumuturile contractate de către Ministerul Finanțelor pentru Guvern, cum ar fi cele de la bănci și investitori, populație și instituții internaționale. După primele șapte luni, Finanțele au acoperit 85% din necesarul de finanțare anunțat pentru acest an la 181 miliarde lei, dar cel mai probabil în 2024 vor împrumuta, din cauza deficitului, mai mult decât au anunțat inițial, așa cum au proceduat și anul trecut.
Arçelik păstrează acum în România. Detalii pe PROFIT INSIDER, un instrument de business pe bază de abonament prin intermediul căruia sunt furnizate informații exclusive privind modificările fiscale și legislative pregătite de autorități înainte de a fi lansate în dezbatere publică, tranzacții realizate de jucători importanți, decizii de business, rezultate financiare anunțate în premieră, analize de piață exclusive.
Scăderea prețurilor gazelor din Europa ca urmare a șocului bursier nu s-a resimțit și pe piața din România, unde prețurile, dimpotrivă, au crescut în ultimele 2 zile cu 10 lei/MWh sau aproape 7%, atingând nivelul maxim al ultimelor 8 luni. Motivul: evoluția pieței regionale și în special a ofertei, diminuată ca urmare a intrării în revizie a gazoducutului TransAdriadic (TAP), care alimentează sudul Europei cu gaz azer.
Peste 45.000 de case și apartamente au fost finalizate anul trecut în cele mai mari zece piețe rezidențiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în București și Ilfov, urmate de Constanța, Timișoara, Cluj – Napoca și Brașov
Înmatriculările de automobile electrice (BEV) și au scăzut în luna iulie, în special din cauza fostului lider al pieței, Dacia Spring, dar și a altor modele mai scumpe, care au pierdut jumătate din subvenția Rabla Plus.
După evoluția importantă a lunilor anterioare, iulie 2024 vine cu o creștere de +0.5% a înmatriculărilor de autovehicule noi față de luna iulie a anului 2023 și cu o scădere de -36% față de luna iunie 2024.
Comenzile din industria germană și-au revenit în iunie, în creștere cu 3,9% față de luna precedentă, o surpriză pentru prima economie europeană, afectată de o încetinire generală a activității economice, transmite AFP.
Comerțul cu amănuntul a accelerat în iunie și a ajuns la o dinamică anuală de două cifre, pentru prima dată după 2021, an în care economia începea să-și revină după pandemia COVID-19. Deosebit de ridicată este rata de creștere a vânzărilor de produse nealimentare.