Organizația Mondială a Comerțului a anunțat că aproximativ 80 de țări au ajuns la un acord privind reglementările care guvernează comerțul digital, inclusiv recunoașterea semnăturilor electronice și protecția împotriva fraudelor online, dar Statele Unite nu au semnat documentul, transmite Reuters.
După cinci ani de negocieri, coordonatorii Australia, Japonia și Singapore au distribuit ceea ce ei au numit "un text stabilizat", pe care Uniunea Europeană l-a apreciat ca fiind "istoric", iar Marea Britanie "revoluționar", arată Agerpres.
"Am negociat primele reglementări globale privind comerțul digital", a scris vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, într-o postare pe platforma de social media X.
Oficialii din Marea Britanie au apreciat că acordul îi va determina pe toți participanții să facă procesele și documente vamale digitale, recunoașterea documentelor electronice și a semnăturilor electronice și va pune în aplicare protecția legală contra fraudelor online și informațiilor înșelătoare privind produsele.
91 din cei 166 membri OMC s-au angajat în negocieri, inclusiv China, Canada, Argentina, Nigeria și Arabia Saudită.
Statele Unite au apreciat că noul text este un important pas înainte, dar încă nu răspunde pe deplin cerințelor și este necesară mai multă muncă, inclusiv în privința excepțiilor legate de interesele esențiale de securitate.
Alte țări, cum ar fi Brazilia, Indonezia și Turcia și-au exprimat rezervele, conform unor surse OMC, dar sunt subiecte minore în majoritatea cazurilor.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Raport BNR: Cum arată firmele de succes din România și care sunt domeniile în care activeazăÎn final, participanții ar putea să nu ajungă la un acord oficial deoarece ar necesita consens în rândul tuturor membrilor OMC. În special India și Africa de Sud se opun acordurilor în care nu sunt implicați toți membri.