România - cel mai semnificativ declin din UE al producției industriale

România - cel mai semnificativ declin din UE al producției industriale
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iul 2024

Producția industrială a scăzut cu 2,9% în zona euro și cu 2,5% în Uniunea Europeană în luna mai, comparativ cu perioada similară din 2023, iar România a înregistrat cel mai sever declin, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creșteri ale producției industriale în mai, față de perioada similară din 2023, au fost în Danemarca (9,6%), Irlanda (8,7%) și Grecia (6,8%), iar cel mai semnificativ declin în România (minus 6,9%), Germania (minus 6,6%) și Bulgaria (minus 6,3%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
AFEER: Factura la energie pentru cinci milioane de consumatori s-ar putea dubla de anul viitor CITEȘTE ȘI AFEER: Factura la energie pentru cinci milioane de consumatori s-ar putea dubla de anul viitor
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

În cazul UE, producția de bunuri intermediare a scăzut cu 3,1%, cea de bunuri de capital cu 6,3%, cea de bunuri de folosință îndelungată cu 4,1%, în timp ce producția de energie a crescut cu 1,2%, iar cea de bunuri de folosință imediată cu 3,3%.

În mai, comparativ cu luna precedentă, producția industrială a scăzut cu 0,6% în zona euro și cu 0,8% în Uniunea Europeană, după ce în aprilie producția industrială nu s-a modificat în zona euro și a crescut cu 0,5% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creșteri în mai, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Irlanda (6,7%), Luxemburg (3,9%) și Estonia (3,8%), iar cele mai semnificative scăderi în Slovenia (minus 7,3%), România (minus 6,2%) și Danemarca (4,9%).

În cazul UE, producția de bunuri intermediare a scăzut cu 1%, cea de bunuri de capital cu 1,2%, cea de bunuri de folosință îndelungată cu 2,1%, în timp ce producția de energie a crescut cu 0,4%, iar cea de bunuri de folosință imediată cu 0,8%.

Conform datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS), în mai, față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială a României (serie brută) a scăzut cu 11,1%, pe fondul activităților din sectoarele industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-12,1%), industria prelucrătoare (-11,5%) și industria extractivă (-1,8%).

De asemenea, în același interval de referință, ca serie ajustată, producția industrială a înregistrat un recul de 6,5%, din cauza producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-11,2%), industriei prelucrătoare (-6,5%) și industriei extractive (-1,4%).

Potrivit sursei citate, în luna mai din anul curent, față de luna aprilie 2024, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 8,8%, iar ca serie ajustată cu 6,3%.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
romania