2021: cel mai dificil an traversat de piața energiei. După un an infernal, 2022 nu se anunță mai prietenos

2021: cel mai dificil an traversat de piața energiei. După un an infernal, 2022 nu se anunță mai prietenos
scris 2 ian 2022

2021 a fost un an infernal pe piața energiei, iar 2022 nu se anunță mai prietenos, atât pentru furnizori, cât și consumatori, care se vor vedea în continuare constrânși să achite prețuri ridicate la gaze și electricitate. La prima vedere, producătorii ar fi cei care ar avea de câștigat, însă, ca urmare a impozitării impuse în urma liberalizării pieței, cea mai mare parte a “profitului” pe care aceștia l-ar fi putut realiza intră în buzunarele statului.

Pe cea mai importantă piață de electricitate din România, piața pentru ziua următoare (cu o cotă de piață de 40% din total consum), prețul mediu pentru 2021 a atins un record istoric, fiind de 3 ori mai ridicat decât cel din 2020, ajungând la peste 0,55 lei/KWh, față de 0,19 lei/KWh în anul precedet.

Urmărește-ne și pe Google News

În ultima parte a anului, prețurile pentru ziua următoare au bătut toate recordurile, cel mediu zilnic sărind de 2 lei/KWh, iar cel mediu orar, de 2,6 ei/MWh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Furnizorii achiziționează energie prin contracte bilaterale și de pe piețele OPCOM la termen și spot, după care revând clienților.

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

Prețul energiei marfă din contractele concurențiale semnate în prima parte a anului trecut (fără taxe, tarife, contribuții și TVA) este de 0,25-03 lei/MWh, aproximativ jumătate din costul mediu de achiziție al furnizorilor de pe PZU pe întreg anul.

Totodată, prețul mediu de achiziție a energiei al furnizorilor de pe PZU, 0,55 lei/MWh, este inferior plafonului impus de Parlament acestora, de 0,525 lei/MWh, pentru energia electrică livrată consumatorilor casnici.

Acesta este motivul, alături de perspectivele deloc încurajatoare de pe piețele europene, pentru care este foarte probabil ca, în momentul semnării noilor contracte, prețul energiei să fie dublu celui din vechile contracte semnate în primele 6 luni ale anului 2021.

Și pe piața gazelor situația este și mai dificilă. Prețul mediu plătit de furnizori producătorilor interni în contractele cu livrare în primele 9 luni ale lui 2021 au fost de aproximativ 100-120 lei/MWh, dublu față de cel din 2020.

Însă situația a devenit dramatică în ultimele luni ale anului ca urmare a unor factori geopolitici - "conflictului rece cu Rusia" - și a unor politici macroeconomice și ecologiste fără prea multă legătură cu realitatea actuală.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Ultimele tranzacții pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) cu gaz cu livrare în întreg anul 2022 s-au efectuat la un preț de 450 lei/MWh. Prețuri similare se înregistrează în prezent și la gazul cu livrare în primele 3 luni ale anului, după ce acesta atinsese și cotații de 900 lei/MWh în urmă cu 2 săptămâni.

Plafonările impuse de Parlament, finanțate chiar din impozitarea agresivă a marilor producători, fie de gaz (unde impozitul special pe veniturile din liberalizarea prețurilor ajunge și la 80%), fie la electricitate, au atenuat și amânat impactul acestor prețuri angro în facturile plătite de consumatorii casnici în această iarnă.

Plafonarea prețului la electricitate, la 1 leu/KWh, și la gaze, de 0,37 lei/KWh (cu tot cu taxe, tarife și contribuții) expiră însă la 31 martie, iar noile prețuri din aprilie vor fi cel puțin duble celor actuale.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
energie
gaze
angro
spot