Declarația de înregistare în scopuri de TVA, D088, care a deținut primul loc în topul actelor administrative reclamate pe site-ul guvernului, le va mai da bătăi de cap companiilor încă doi-trei ani, a estimat președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Dragoș Doroș.
"Am modificat declarația 088, cerem mai puține documente, sunt mai puține întrebări, deși conține aceleași informații, pentru că am făcut un efort să obținem unele dintre ele din bazele de date ale instituțiilor emitente, din Revisal, de la Recom", a spus Doroș, precizând că demersurile vor continua, astfel încât sarcina administrativă a contribuabililor să fie cât mai mică. El a arătat că o declarație similară există și în alte state, dar, pentru că bazele de date ale instituțiilor de acolo sunt conectate, companiilor le sunt solicitate doar informații suplimentare, unde este cazul.
"Încă doi, trei ani, ne va mai da bătăi de cap, dar se va simplifica pe măsură ce informațiile vor fi disponibile pentru ANAF", a explicat acesta.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În acest context, el a făcut trimitere la declarația 394 pe care trebuie să o depună toate persoanele plătitoare de TVA pentru toate operațiunile și care va fi completată integral începând cu octombrie, cu primul termen de depunere în noiembrie. Declarația 394 va fi principalul instrument pentru analize de risc și, în acest fel, informațiile date de contribuabili prin alte declarații se va reduce. Intenția ANAF este ca analizele de risc să fie exhaustive, iar interacțiunea cu cei care nu prezintă risc, așadar sunt corecți, să fie aproape zero.
El a amintit de intenția ANAF de a introduce și proceduri de control continuu prin SAF-T despre care Profit.ro a scris aici.
Formularul 088 a fost cel mai reclamat pe site-ul Comisiei de tăiat hârtii pentru că mediul de afaceri susține că solicita un volum mare de informații irelevante din punctul de vedere al înregistrării în scopuri de TVA și pentru că a pus bariere pentru obținerea codului de TVA. Fără acest cod, companiile nu pot deduce taxa care, din acest motiv, devine o cheltuială suplimentară pentru business. ANAF a modificat ultima dată formularul și procedura în luna august.