Dan Andronic a fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, pentru că în septembrie 2016, când a fost audiat în dosarul privind campania prezidențială din 2009, a făcut declarații mincinoase despre banii încasați de firma sa pentru consulanța politică acordată de el în campania electorale, acreditând ideea că persoanele inculpate în cauză nu au participat la săvârșirea faptelor de care sunt acuzate.
Direcția Națională Anticorupție a anunțat, marți, că Dan Andronic, om de afaceri și consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, scrie News.ro.
„La data de 22 septembrie 2016, în cadrul actelor de urmărire penală efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la privind plata unor servicii prestate în campania electorală din anul 2009 din bani despre care există suspiciunea că au provenit din săvârșirea unor infracțiuni, suspectul Andronic Dan-Cătălin, în depoziția luată sub jurământ, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele inculpate în cauză”, potrivit procurorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dan Andronic ar fi mințit anchetatorii despre semnificația sumelor de bani încasate de societatea D.A. Communication media SRL, la care era asociat, de la firmele administrate de inculpatul Giovanni-Mario Francesco, „încercând să acrediteze ideea că persoanele inculpate nu au participat la săvârșirea faptelor de care erau acuzate și că sumele nu au nicio legătură cu consultanța politică prestată de suspect în cadrul campaniei electorale”.
Dan Andronic a fost marți la DNA pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile și calitatea de suspect în acest dosar.
Consultantul politic și jurnalistul Dan Andronic a stat aproximativ o oră la DNA, el arătând la ieșire că face dezvăluiri despre campania prezidențială din 2009 de mai mult timp, deci nu se poate spune că a făcut acest lucru pentru că știa că va fi chemat la DNA.
În dosarul privind campania prezidențială din 2009 sunt acuzați Elena Udrea, Ioana Băsescu, fiica cea mare a președintelui Traian Băsescu, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, și omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Băsescu.
CITEȘTE ȘI ASF retrage autorizația lui Dan Odobescu, acționarul majoritar al City Insurance. Firma nu a respectat planul de redresare"Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale se realiza prin încheierea unor contracte fictive cu societăți care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță", potrivit procurorilor.
Audierea lui Dan Andronic are loc după ce acesta a scris că Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidențiale din 2009.
Andronic spune că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuința acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi.
“Am înțepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruța Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne și încă o persoană înaltă pe care nu o cunoșteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date și cifre, dar și George Maior primea informații. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puțin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Președinte”. După care ieșea din încăpere și continua discuția. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înțelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acțiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.
Andronic a mai fost audiat în septembrie 2016 la DNA, el declarând atunci că a dat o declarație scurtă, în calitate de martor într-un dosar din 2015, fără a preciza ce le-a spus anchetatorilor și în ce cauză a fost audiat.
În ianuarie 2017, Dan Andronic a scris pe Facebook că s-a întâlnit cu Florian Coldea pe aeroportul din Istanbul, în februarie 2010, așa cum a susținut anterior Sebastian Ghiță, și că a discutat cu el, precizând că îl știe pe Coldea din campania electorală din 2009.
"M-am întâlnit cu generalul SRI Florian Coldea pe aeroportul din Istanbul în februarie 2010. Ne cunoscusem în campania electorală din 2009, când lucrasem cu Traian Băsescu. Am stat de vorbă cu gen. Coldea preț de câteva minute, nu mi-a spus de unde vine sau dacă mai este cu cineva. S-a urcat în acel avion", a scris atunci Andronic.
Dan Andronic preciza că acea cursă de avion era operată de Tarom și că a găsit indicii privind biletele de avion pe mail, iar perioada corespunde cu vacanța Ghiță-Coldea din Seychelles.