Digi Communications în 2020: venituri și EBITDA în creștere

Digi Communications în 2020: venituri și EBITDA în creștere
scris 23 feb 2021

Digi Communications (DIGI), prezentă pe piețele din România, Ungaria, Spania și Italia și compania-mamă a operatorului RCS & RDS, a înregistrat venituri de 1,3 miliarde de euro în 2020, în creștere cu 8,1% față de anul precedent, conform rezultatelor financiare anuale preliminare neauditate ale companiei. EBITDA ajustată a atins 480 milioane de euro (inclusiv IFRS 16) și a marcat un avans de 7,5 % comparativ cu anul precedent.

Numărul total de servicii furnizate clienților (unități generatoare de venituri - RGU) a urcat cu 12%, la 18,1 milioane RGU, de la 16,1 milioane la 31 decembrie 2019.

Urmărește-ne și pe Google News

La nivel de grup, serviciile pay-tv (televiziune prin cablu și satelit) au avansat cu 12%, de la 5,1 milioane RGU la 5,7 milioane RGU, iar cele de internet fix au urcat cu 18%, de la 3,6 milioane RGU la 4,3 milioane RGU. La comunicații mobile, sporul a fost de 13%, de la 5,7 milioane RGU la 6,4 milioane RGU.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În perioada analizată, grupul a investit în total 371 milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor, în principal în România, Spania și Ungaria, urmărind consolidarea și extinderea rețelei de comunicații mobile 4G și 5G și a infrastructurii de fibră optică.

Premieră: Aproape 50 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București, propuși spre exmatriculare pentru fraudarea mai multor examene CITEȘTE ȘI Premieră: Aproape 50 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București, propuși spre exmatriculare pentru fraudarea mai multor examene

Evoluția pe fiecare piață

Operațiunile pe piața principală a grupului, România, au continuat tendința de creștere pe segmentul comunicațiilor electronice fixe. Serviciile de voce și date mobile au confirmat trendul ascendent, în contextul schimbării nevoilor de conectivitate mobilă.

Anul trecut, serviciile pay-tv au înregistrat o creștere de 15,5% a numărului de unități generatoare de venituri, la 4,7 milioane RGU, de la 4,1 milioane RGU în 2019.

În ceea ce privește serviciul de internet fix, numărul de RGU a crescut cu 19,4%, la 3,3 milioane RGU, comparativ cu 2,8 milioane RGU în 2019.

Serviciile de comunicații mobile au avansat cu 6,9%, la 3,7 milioane RGU.

În 2020, operațiunile din Spania au generat venituri în creștere cu 42% față de perioada anterioară, de la 193 milioane euro la 274 milioane euro.

Totodată, unităților generatoare de venituri au crescut cu 30%, de la 2 milioane RGU la 2,6 milioane RGU.

Serviciile de comunicații mobile și-au continuat progresul, cu un avans cu 23%, de la 1,9 milioane RGU în decembrie 2019 la 2,3 milioane RGU în decembrie 2020, rezultat care a poziționat Digi Spania printre primii 5 furnizori de comunicații mobile de pe piața locală.

Extinderea amprentei rețelei fixe și dezvoltarea continuă a sistemului de puncte de prezență comercială au adus o creștere semnificativă a serviciilor de internet fix, ajungând la un număr de 276.000 RGU, la 31 decembrie 2020.

Bitcoin continuă declinul și coboară sub 45.000 de dolari CITEȘTE ȘI Bitcoin continuă declinul și coboară sub 45.000 de dolari

Filiala Digi din Ungaria a continuat procesul de extindere a rețelei proprii de fibră optică și a atras noi utilizatori de servicii de comunicații mobile.

În ceea ce privește rezultatele operaționale, numărul de RGU pentru serviciile de comunicații fixe ale filialei Digi era de 2,3 milioane unități generatoare de venituri, la sfârșitul anului 2020, iar pe segmentul serviciilor de comunicații mobile a ajuns la 173.000 RGU, la 31 decembrie 2020.

Operațiunile din Italia au asigurat rezultate constante, într-un an dificil pentru piața locală confruntată cu diferitele restricții impuse în contextul crizei sanitare.

La 31 decembrie 2020, filiala număra 251.000 RGU pe segmentul de date mobile și voce.

Grupul Digi include Digi Communications NV Olanda, RCS&RDS și entitățile afiliate acesteia.

Entitatea-mamă a grupului este Digi Communications NV, societate înființată în Olanda cu locul desfășurării activității și sediul în România.

Activitățile principale sunt desfășurate de RCS&RDS (România), Digi T.S. kft (Ungaria), Digi Spain Telecom SLU și Digi Italy SL.

În data de 11 aprilie 2017, societatea și-a schimbat denumirea în Digi Communications NV, fosta sa denumire fiind Cable Communications Systems NV.

RCS&RDS a fost înființată în 1994 sub numele Analog CATV și a început inițial activitatea ca operator de cablu TV în mai multe orașe din România.

În anul 1996, ca urmare a fuziunii cu o parte a unui alt operator de cablu (Kappa), denumirea societății a devenit Romania Cable Systems (RCS).

Doi ani mai târziu, RCS a înființat o noua filială, Romania Data Systems (RDS) pentru a oferi servicii de internet, date și telefonie fixă pe piața din România.

În august 2005, RCS a absorbit, prin fuziune, filiala RDS și si-a schimbat denumirea în RCS&RDS. Compania a evoluat istoric atât prin dezvoltarea infrastructurii, prin achiziția unor operatori de telecomunicatii, cât si prin relații cu clienții.

Grupul furnizează servicii de telecomunicații pentru cablu TV (televiziune prin cablu), servicii de internet fix și mobil și date, telefonie fixă și mobilă și televiziune prin satelit direct în casă (DTH) în România, Ungaria, Spania și Italia.

Cea mai mare societate operațională din grup este RCS&RDS. Acționarul principal al Digi este RCS Management, o societate înființată în România, care este controlată prin RCS Management de Zoltan Teszari.

Digi Communications s-a listat la cota Bursei de Valori București în luna mai 2017, unde acțiunile au avut o traiectorie descendentă în piață, la aproape 31 lei/acțiune, de la sub cel de 40 lei/acțiune al ofertei publice. În prezent, titlurile DIGI se tranzacționează cu 34,6 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
digi communications
rcs&rds
rezultate
ebitda