Ovidiu Raețchi a anunțat că va depune la Parlament un proiect de lege prin care perceperea unei taxe de parcare de către persoane neautorizate devine infracțiune, cei vinovați de această faptă putând ajunge la închisoare în cazul în care recidivează.
„Am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care mi-a fost solicitat în ultima vreme de către societatea civilă și care își propune să combată exploatarea ilicită a locurilor de parcare. Suntem familiarizați cu fenomenul «parcagiilor» de serviciu, mai ales în București și marile orașe, și care a căpătat amploare în ultima vreme: uneori prin amenințări, prin folosirea unui limbaj licențios, diverse persoane care nu au niciun drept asupra locurilor de parcare le blochează și condiționează ocuparea acestora. O realitate socială care a scăpat de sub control și care are nevoie de un răspuns pe măsură”, anunță Ovidiu Raețchi, potrivit News.ro.
El motivează inițiativa prin faptul că poliția nu dispune de o legislație clară care să-i permite combaterea fenomenului.
Potrivit proiectului de lege, ”perceperea unei taxe pentru parcare, în orice mod și cu orice titlu, de către o persoană care nu are autorizare în acest sens sau care nu are cel puțin un drept de folosință asupra spațiului respectiv se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 1 an”. În cazul în care taxa este percepută pe o proprietate publică sau privată a statului, pedeapsa este închisoarea între 9 luni și 2 ani.
CITEȘTE ȘI Cel puțin 15 morți într-un atentat cu bombă într-o biserică din Egipt de Florii. VIDEOLa pedeapsa închisorii s-ar putea ajunge doar în cazul celor care recidivează. „Cel care înfăptuiește această infracțiune pentru prima dată are posibilitatea de a presta un număr de 50 de zile de activități neremunerate în folosul comunității”, precizează Raețchi.
În proiect sunt enumerate și faptele pentru care parcagiii ar putea fi sancționați penal: pretinderea ori primirea de bani sau foloase de către o persoană neautorizată, pentru a elibera un spațiu ocupat, în scopul utilizării acestuia ca loc de parcare, indiferent dacă spațiul respectiv are sau nu această destinație; pretinderea ori primirea de bani sau foloase pentru a dirija sau ghida un șofer în vederea parcării unui autovehicul; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, de către o persoană neautorizată, pentru a păzi un autovehicul staționar; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a înlesni parcarea unui autovehicul, de către o persoană care și-a însușit fără drept o calitate în acest scop; pretinderea ori primirea de bani sau foloase, pentru a înlesni parcarea unui autovehicul, de către o persoană neautorizată.