Omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat, vineri, de instanța supremă, la patru ani și patru luni de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat că a plătit mai mulți judecători de la Tribunalul București pentru a obține o serie de decizii favorabile firmelor sale. Sentința este definitivă.
Prin aceeași sentință, fostul judecător Mircea Moldovan a fost condamnat la 12 ani și două luni de închisoare cu executare, fostul judecător Ion Stanciu a primit trei ani și patru luni de detenție, iar fosta judecătoare Elena Rovența a fost condamnată la patru ani și șase luni de închisoare, scrie News.ro.
Totodată, fostul judecător Ciprian-Sorin Viziru a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la patru ani și patru luni de detenție.
La ultimul termen al procesului, apărătorii fostului judecător Mircea Moldovan au cerut anularea raportului de expertiză a înregistrărilor de la dosar, dar și anularea acestora în integralitatea lor, cereri respinse de judecători.
“Am cerut DNA să ne spună cine a pus în executare mandatele de înregistrare. Mandatele au fost puse în executare de serviciul tehnic al DNA, deci decizia Curții Constituționale privind îndepărtarea interceptărilor efectuate cu ajutorul SRI nu-și găsește corespondent în acest dosar”, a susținut președinta completului de judecată, Simona Cristina Neniță.
Un alt inculpat, fostul judecător Ion Stanciu, a recunoscut acuzațiile, dar a solicitat o nouă condamnare, mai mică și cu suspendare, după ce, pe fond, a primit trei ani și opt luni de închisoare cu executare. “Nu-i normal să i se interzică prin decizie judecătorească să mai practice profesia de jurist, ci doar pe cea de magistrat”, a susținut avocatul acestuia.
Apărătorul fostei judecătoare Elena Rovența a cerut ca aceasta să fie achitată deoarece fapta nu există și a a primit o pedeapsa de cinci ani și 10 luni, în primă instanță, fără probe.
În rechizitoriu, procurorii au reținut că cei patru judecători au pretins și primit, personal sau prin intermediari, sume de bani sau bunuri în scopul:
- de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestațiile la tabelul preliminar al creanțelor
- modalității de înscriere la masa credală cu privire la creanțele creditorilor chirografari,
- desemnării preferențiale a unor administratori judiciari,
- atribuirii preferențiale a unor dosare de insolvență,
- pentru a-și exercita influența pe lângă magistrații judecători, de la diverse instanțe din București sau din țară, utilizând informații deținute prin prisma atribuțiilor de judecător.
De exemplu, în schimbul unor sume de bani, bunuri ori servicii, judecătorul Moldovan Mircea se angaja să atribuie preferențial, unor societăți/practicieni în insolvență, anumite "dosare bune”. Prin sintagma ”dosare bune" în materie de insolvență se înțelege, din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar, cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obținerea unor venituri substanțiale de către societatea de insolvență, precizează DNA.
Potrivit rechizitoriului, Mircea Moldovan a primit bani și bunuri în valoare de 29.935 lei, Ion Stanciu a primit 15.000 de euro și 7.300 de lei, Elena Rovența a primit 23.000 de lei, iar Ciprian-Sorin Viziru - 10.000 de lei.