Darea în plată: BCR a răspuns unui client că acceptă să-i stingă datoria

Darea în plată: BCR a răspuns unui client că acceptă să-i stingă datoria
scris 27 mai 2016

Banca Comercială Română a răspuns notificării unui client care a solicitat stingerea datoriei rămase după vânzarea silită a casei ipotecate, susține avocatul Adrian Cuculis. Reprezentanții BCR spun că au respectat legea în cazul de față, fără să ofere alte detalii.

Clientul BCR este din Zimnicea și a notificat  BCR pe 13 mai, în ziua în care legea dării în plată a intrat în vigoare, că vrea stingerea datoriei către bancă rămase după ce a pierdut casa în procedura de executare silită. BCR a comunicat clientului că este de acord ca săptămâna viitoare să semneze actele pentru a remite datoria reziduală, arată Cuculis.

Urmărește-ne și pe Google News

“Mai pe scurt, l-au programat pentru a semna împreună cu banca un act prin care BCR nu mai are nici un fel de pretenție față de datoria rămasă restantă”, spune avocatul prin intermediul căruia omul în cauză a depus notificarea.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Monia Dobrescu, Mușat & Asociații: Darea în plată nu se aplică în cazul în care cesionarul a cumpărat o datorie reziduală CITEȘTE ȘI Monia Dobrescu, Mușat & Asociații: Darea în plată nu se aplică în cazul în care cesionarul a cumpărat o datorie reziduală

Clientul în cauză a luat un credit în 2007 de 48.700 de euro și a intrat în executare silită în 2013. În noiembrie 2014 imobilul cu care era garantat creditul s-a vândut la licitație cu 74.350 de lei (16.740 de euro), adică o treime din nivelul datoriei inițiale.

“Am respectat legea”, au declarat reprezentanții BCR, la solicitarea Profit.ro de a oferi o poziție pe acest subiect.

Dacă cele două părți semnează un acord prin care se stinge întreaga datorie, atunci clientul scapă de efectele executării silite, printre care și poprirea conturilor sau a veniturilor la angajator.

Legea dării în plată permite debitorilor persoane fizice consumatori să închide datoriile la bancă prin trecerea în proprietatea creditorului a locuinței care garantează un credit imobiliar în valoare de până la 250.000 de euro echivalent la cursul de la data acordării. De dreptul de a stinge datoriile beneficiază și cei care sunt supuși executării silite, care pot astfel scăpa de datoriile reziduale rămase după vânzarea imobilului ipotecat.

Credit Europe Bank a pierdut un proces colectiv cu ANPC. Comisioanele, eliminate din contractele de credit CITEȘTE ȘI Credit Europe Bank a pierdut un proces colectiv cu ANPC. Comisioanele, eliminate din contractele de credit

Pentru a beneficia de prevederile legii, debitorii trebuie să notifice creditorul prin intermediul unui executor, avocat sau notar de intenția de a da în plată. Dacă creditorul nu contestă procedura, atunci se poate prezenta în fața unui notar pentru a semna actul de închidere al datoriei.

În cazul celor aflați în executare silită, care au pierdut deja casa, cererea de stingere a datoriei se face la instanță, însă avocații au recomandat clienților să facă și notificări la bănci sau cesionarii de creanțe, unde au ajuns aceste datorii.

Pe portalul instanțelor este înregistrată o singură contestație a celei mai mari bănci locale cu privire la legea dării în plată, depusă ieri la Judecătoria Sectorului 1 din București.

Creditorii au la dispoziție 10 zile pentru a contesta procedura de dare în plată, care se judecă cu celeritate la judecătoria unde are domiciliul debitorul. Dacă reprezentanții băncii nu se prezintă la notar, atunci clienții pot solicita instanței să emită un act care să țină loc de actul de dare în plată.

Mai mulți bancheri au declarat recent că se impune controlul legii la Curtea Constituțională, pe motiv că aceasta acționează retroactiv și le afectează dreptul la proprietate, în condițiile în care Banca Națională a României consideră că legea generează risc sistemic sever.

O astfel de excepție de neconstituționalitate a solicitat Bancpost magistraților de la Judecătoria Câmpulung.

viewscnt
Afla mai multe despre
darea in plata
legea privind darea in plata
notificare darea in plata
bcr