Acțiunile dezvoltatorului de jocuri video Ubisoft au crescut cu peste 30% vineri, după un articol potrivit căruia Tencent și familia fondatoare a Ubisoft, Guillemot, iau în considerare o potențială cumpărare integrală a companiei, transmite CNBC, citat de News.ro.
Bloomberg a relatat vineri că Tencent și familia Guillemot, care sunt ambii acționari minoritari ai Ubisoft, iau în considerare o achiziție a acesteia, printre alte opțiuni, după ce compania a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa de piață în acest an.
Acțiunile Ubisoft au crescut cu 33,5% până la închiderea de vineri a bursei, în urma publicării articolului.
Ubisoft a refuzat să comenteze articolul publicat de Bloomberg News. Tencent nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC vineri.
Gigantul european al jocurilor video, care este cel mai cunoscut pentru populara sa franciză "Assassin's Creed", a fost într-o stare de incertitudine în ultima perioadă, pe fondul îngrijorărilor investitorilor cu privire la portofoliul său de jocuri lipsit de atractivitate și de gestionarea generală a companiei.
Săptămâna trecută, Ubisoft a declarat că a amânat lansarea următorului titlu în seria sa de jocuri populare "Assassin's Creed Shadows", cu trei luni, până în februarie.
De asemenea, compania și-a redus previziunile financiare pentru profitul net al anului fiscal 2025, ajungând la aproximativ 1,95 miliarde de euro, sub cele 2,32 miliarde de euro raportate de Ubisoft pentru anul său fiscal 2024.
Tencent, care deține o participație de circa 10% la Ubisoft, este una dintre cele mai mari firme de tehnologie din China. Compania, cunoscută mai ales în China pentru cota sa de piață puternică în jocuri video, se află în spatele jocului chinezesc online "Honor of Kings", pe care îl publică sub divizia de editori TiMi Studio Group.
Presiune activistă
Speculațiile privind o potențială preluare vin în contextul în care acțiunile Ubisoft sunt tranzacționate la minime ale ultimelor decenii.
Săptămâna trecută, AJ Investments, un investitor activist cu o participație de mai puțin de 1% în Ubisoft, a declarat că a acumulat sprijinul a 10% din baza de acționari a Ubisoft pentru a face presiuni pentru schimbări la companie.
Într-o scrisoare deschisă de joia trecută, firma de private equity a declarat că a angajat ”experți în industrie” ca potențiali înlocuitori pentru actualul management Ubisoft, pentru a realiza o strategie de răsturnare la Ubisoft. Aceasta a cerut ca Ubisoft să se vândă grupurilor de capital privat sau către Tencent.
În urma reducerii previziunilor Ubisoft și a performanței în al doilea trimestru, car a fost sub așteptările companiei, CEO-ul Yves Guillemot a anunțat că comitetul executiv al firmei va lansa o revizuire pentru a ”a îmbunătăți și mai mult” execuția.
Împreună cu întârzierile lansării jocului său premier, Ubisoft se confruntă, de asemenea, cu o scădere a jocurilor la nivel de industrie.
Piața mondială a jocurilor urmează să crească în 2024 cu doar 2,1% față de anul precedent, potrivit firmei de cercetare Newzoo.
James Lockyer, analist de cercetare tehnologică la banca de investiții Peel Hunt din Marea Britanie, a declarat pentru CNBC, la începutul acestei săptămâni, că o parte a problemei pentru editorii de jocuri video de astăzi este că jucătorii își dedică mai mult timp jocurilor mai vechi decât titlurilor mai noi.
"Mai multe opțiuni, plus un portofel stors de costul vieții, a însemnat că numerarul consumatorilor a fost distribuit mai puțin, ceea ce a dus la venituri și la o revenire a investițiilor în aceste jocuri sub așteptări", a declarat Lockyer pentru CNBC.