După primele nouă luni din 2015, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) a avizat 503 dosare pentru daune materiale provocate de șoferi neasigurați. În aceeași perioadă din 2014, FPVS lichidase doar 348 de astfel de cazuri.
Fondul de Protecție a Victimelor a Străzii a plătit, în primele nouă luni ale acestui an, despăgubiri pentru daune materiale în valoare totală de 3,7 milioane de lei, cu 1,2 milioane de lei mai mult decât în perioada similară a lui 2014, arată datele oficiale consultate de Profit.ro. De asemenea, au crescut și plățile pentru daune morale și vătămări corporale dar, mai ales, rezervele de daună constituite de Fond.
Mai precis, FPVS a achitat peste 27 de milioane de lei pentru vătămări corporale și decese din accidente provocate de șoferi neasigurați, cu peste 5 milioane de lei mai mult decât anul trecut și a constituit rezerve de daună de de peste 91 de milioane de lei, cu 27 de milioane de lei mai mult față de anul trecut. Creșterea rezervelor arată că Fondul se așteaptă să plătească mai mult pentru daune morale, în urma proceselor ce urmează să se finalizeze. În acest moment, arată datele oficiale, FPVS dispune de lichidități de aproximativ 80 de milioane de lei.
Falimentul Astra va afecta și FPVS
Directorul Fondului, Sorin Greceanu, spune că cifrele la nouă luni nu sunt de natură să îl îngrijoreze, singurele eventuale suprize putând veni din pierderea unor procese cu valori mari pe daune morale. Totuși, explică Greceanu, falimentul Astra se va resimți și la nivelul organismului pe care îl conduce.
“Astra era unul dintre cei mai mari jucători pe piața RCA. Să nu uităm nici că ceilalți doi mari jucători, adică Euroins și Carpatica Asig, vor fi obligați să facă un pas în spate din cauza problemelor financiare. Aceasta înseamnă că vom asista la o creștere a prețurilor. O astfel de evoluție poate însemna și o scădere a apetitului pentru RCA, chiar dacă vorbim despre o poliță obligatorie”, explică Greceanu, pentru Profit.ro.
FPVS este un fond alimentat de firmele de asigurare care vând RCA utilizat pentru despăgubirea celor vătămați de șoferi fără asigurare. Firmele care vând RCA contribuie cu 2% din primele brute subscrise pe acestr segment.