România are un potențial bun de dezvoltare și sistemul bancar local este bine poziționat să crească, însă e nevoie și de o reducere a disparităților la nivel regional în România, prin dezvoltarea infrastructurii, astfel încât emigrația să fie redusă, spune Ignacio Jaquotot, membru în top managementul Grupului Intesa Sanpaolo, responsabil cu subsidiarele internaționale.
“Văd un viitor promițător pentru sistemul bancar din România (…) Considerăm România o țară strategică pentru investiții”, spune Jaquotot, într-o întâlnire cu presa la Milano. “Avem o bancă de nivel secund. Înțelegem că e greu să crești repede. Tocmai am implementat o tranzacție cu succes. Este vorba de Veneto Banca. Nu a fost simplu, dar am reușit ca aproape să ne dublăm cota de piață în România.”
La jumătatea anului, grupul Intesa Sanpaolo avea active de aproape 784 de miliarde de euro și 19,4 milioane de clienți, dintre care aproape 12 milioane în Italia, fiind al doilea cel mai mare grup financiar din Italia și unul dintre cele mai mari din Europa. În România, banca are o prezență mult mai redusă, cu active de 1,3 miliarde de euro și circa 70.000 de clienți, dintre care circa 50.000 persoane fizice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Vrem să câștigăm câteva puncte procentuale de cotă de piață”, spune Jaquetot. La jumătatea acestui an, banca avea o cotă de piață de circa 1,4%.
Intesa Sanpaolo este menționată printre băncile care vor să cumpere Banca Românească. Vrea banca italiană să se extindă prin achiziții în România?
“Strategia noastră este aplecată pe creșterea organică”, spune oficialul Intesa Sanpaolo. “Dacă apar oportunități, ca în fiecare țară, ne uităm la ele. Dar nu pot să comentez mai mult acum”, adaugă.
“Ne vom concentra pe partea de corporații, dar analizăm cum vom acoperi și mai bine sectorul persoanelor fizice. După fuziunea cu Veneto, am primit un imbold în termeni de clienți și pe acest segment”, spune oficialul Intesa Sanpaolo. “Revizuim procesele pentru persoanele fizice, plănuim să investim mai mulți bani în platforma online”, indică acesta.
CITEȘTE ȘI GHID CEC Bank - cum pot tinerii și adulții să obțină credite fără dobândă pentru școlarizare, servicii medicale, locuințe și chiar abonamente la teatruSistemul bancar din România este bine capitalizat și nu e tras în jos de problemele celui din Vest privind tranziția de la modelul retail clasic la cel modern digital, remarcă Jaquetot: în Germania, 8 persoane din 1.000 lucrează în banking. Media raportului în Europa de Vest e de 5/1000.
În România, doar 2,5 din 1,000 lucrează în sistemul bancar. Rețeaua de unități este, de asemenea, mai mică.
Oficialul băncii italiene spune că România a înregistrat cea mai mare creștere economică din regiune după anul 2000, cu o dublare a produsului intern brut în termeni reali, performanță atinsă doar de Slovacia.
Printre atuurile României, Jaquotot a menționat creșterea economică ridicată, o datorie publică redusă, la 35% din PIB, șomaj mic și o rată redusă a creditelor neperformante, care a scăzut în câțiva ani de la peste 20% la circa 5%.
CITEȘTE ȘI Primele trei bănci din România au cea mai ridicată profitabilitate din țările UE, de trei ori peste media europeană“Forța de muncă e educată și bine pregătită”, spune Jaquotot. Pe de altă parte, remarcă el, trebuie redusă disparitatea dintre București plus celelalte cinci mari orașe și restul țării la nivel de dezvoltare.
Lipsa mobilității interne contribuie la creșterea emigrației, iar acest lucru ar trebui combătut de autorități prin creșterea investițiilor în infrastructură, mai spune Jaquotot.