Consiliul Concurenței: Ieșirea Astra va accentua trăsăturile oligopoliste pe segmentul RCA

Consiliul Concurenței: Ieșirea Astra va accentua trăsăturile oligopoliste pe segmentul RCA
scris 28 feb 2016

Ieșirea Astra Asigurări de pe piața polițelor auto va avea ca efect consolidarea prezenței primilor cinci concurenți și, implicit, accentuarea trăsăturilor oligopoliste ale segmentului RCA, se arată într-un raport al Consiliului Concurenței (CC).

“Din punctul nostru de vedere, în lipsa unor decizii din partea unor asigurători de atragere puternică a portofoliului de clienți Astra, scenariul cel mai probabil este cel de-al doilea enunțat anterior. În acest scenariu, gradul de concentrare a segmentului RCA crește considerabil, în special în evaluarea prin intermediul ratelor de concentrare, accentuând trăsăturile oligopoliste deja prezente pe piața asigurărilor auto obligatorii RCA”, se spune în document.

Urmărește-ne și pe Google News

Scenariul 2 presupune, conform instituției, că asigurații Astra se vor îndrepta doar către primii cinci asigurători ce rămân pe piață, proporțional cu cotele de piață. Potrivit datelor ASF, la 30 septembrie 2015, primii șase jucători pe segmentul RCA erau Euroins – 22,78%, Carpatica Asig – 15,49%, Astra – 13,37%, Omniasig VIG – 11,37%, City Insurance – 10,25% și Asirom VIG – 9,55%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ASF: Șapte asigurători vor reanaliza metodele actuariale și ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA CITEȘTE ȘI ASF: Șapte asigurători vor reanaliza metodele actuariale și ipotezele folosite în calculul tarifelor RCA

La finele lunii august 2015, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a Astra, companie deținută indirect de omul de afaceri Dan Grigore Adamescu. Instituția a luat această decizie după ce acționarii companiei, aflată în procedură de administrare specială din februarie 2014, nu au reușit să majoreze capitalul social cu aproximativ 425 milioane de lei, dintr-un total de 490 milioane de lei.

Euroins se află în procedură de redresare financiară din octombrie 2015, după ce ASF a constatat, în urma unui control, că managementul asigurătorului a supraevaluat activele și cheltuielile de achiziție, a subevaluat rezervele tehnice și a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente.

Acționarul majoritar al asigurătorului român, grupul bulgar Eurohold, a fost obligat de ASF să majoreze capitalul social cu 400 milioane de lei până în iunie 2016, din care 200 milioane de lei până la finele anului trecut.

Eurohold a reușit în decembrie 2015 să majoreze capitalului subsidiarei din Româniacu 80 milioane de lei, diferența urmând să fie completată în cursul primului trimestru al acestui an.

GALERIE FOTO Fiica lui Isărescu, în 1991: \ CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Fiica lui Isărescu, în 1991: "Tati, n-am înțeles din ce ai spus la televizor decât că o să fie inflație"

Carpatica Asig a intrat în procedură de rezoluție la începutul acestui an, premieră pe piața de profil, după ce redresarea financiară, declanșată în aprilie 2014, a eșuat.

ASF a luat această decizie pentru a evita intrarea asigurătorului din Sibiu, controlat indirect de omul de afaceri Ilie Carabulea, într-o stare de dificultate majoră. Insitituția a dispus și desemnarea unui administrator temporar, respectiv Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

“Concluzionând, este firesc să ne așteptăm ca ieșirea Astra de pe piața asigurărilor auto să conducă la creșterea gradului de concentrare. Așteptările sunt însă diferite în cazul CASCO față de cazul RCA, dată fiind și prezența diferită a societății pe cele două segmente principale ale sectorului asigurărilor auto”, se spune în raport.

ASF vrea revoluție pe piața RCA: franșiză pe o parte din daună, decontare directă și prețuri orientative CITEȘTE ȘI ASF vrea revoluție pe piața RCA: franșiză pe o parte din daună, decontare directă și prețuri orientative

În cazul asigurărilor CASCO, notează CC, unde Astra are o poziție relativ redusă, migrarea clienților societății către asigurători de mărime apropiată este cea mai dezirabilă din punct de vedere concurențial, această evoluție întărind poziția pe piață a unor jucători mai mici.

“În cazul asigurării RCA, unde Astra are o poziție mult mai însemnată, ar fi de dorit ca asigurații societății să migreze către toți participanții ce rămân pe piață. Dat fiind că prețul pare să constituie principalul criteriu de selecție a asigurătorului de răspundere civilă, acest scenariu este însă puțin plauzibil, fiind de așteptat ca asigurații Astra să se îndrepte către societăți care practică prețuri similare cu această societate. Drept urmare, ne așteptăm la consolidarea prezenței pe piață a primilor cinci concurenți și deci la accentuarea trăsăturilor oligopoliste ale segmentului RCA”, se mai spune în document.

Piața asigurărilor generale și de viață a crescut anul trecut cu peste 8%, de la 8,1 miliarde de lei în 2014, conform datelor preliminare anunțate de ASF la începutul acestei luni. Instituția nu a publicat cifrele defalcate pe clase de asigurări.

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurentei
astra asigurari
rca
casco
carpatica asig
euroins
rca ieftin
oligopol