Vânzarea creditelor neperformante de la BCR urcă profitul Erste la aproape 1 miliard de de euro

Vânzarea creditelor neperformante de la BCR urcă profitul Erste la aproape 1 miliard de de euro
Ovidiu Tempea
Ovidiu Tempea
scris 26 feb 2016

Vânzarea creditelor neperformante de la BCR și, implicit, reducerea costului cu provizioanele au susținut grupul Erste să-și maximizeze profitul pe anul trecut, care a urcat la aproape 1 miliard de euro, în ciuda unor venituri operaționale în ușoară scădere (1,1%) și a unor cheltuieli operaționale în creștere cu 2,2%.

“Profitul net de aproape 1 miliard de euro, capitalizarea solidă și costurile de risc semnificativ mai reduse din 2015 arată că ne-am făcut temele”, a declarat Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Group Bank AG, citat într-un comunicat remis Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Venitul net din dobânzi s-a diminuat anul trecut la 4,44 miliarde euro de la 4,5 miliarde euro în 2014, în principal pe fondul menținerii contextului caracterizat de dobânzi reduse și în pofida creșterii solide a creditării. Erste notează că portofoliul net de credite a avansat cu 4,2%, susținut de creșterea economică robustă înregistrată în Europa Centrală și de Est, în special în Republica Cehă, Slovacia, dar și în Austria.

Venitul net din taxe și comisioane s-a redus doar ușor, la 1,86 miliarde  euro față de 1,87 miliarde euro în urmă cu doi ani, fiind susținut de rezultatele generate de operațiunile de asset management și de custodie. Venitul net din tranzacționare s-a diminuat la 210,1 milioane euro (2014: 242,3 milioane euro). Venitul operațional s-a redus moderat, cu -1,5%, de la 6,88 miliarde euro în 2014 la 6,77 miliarde euro anul trecut. În același timp, cheltuielile administrative generale s-au majorat cu 2,2%, de la 3,78 miliarde euro la 3,87  miliarde euro. Per total, această evoluție a determinat diminuarea venitului operațional la 2,90 miliarde euro (-6,1% față de 3,09 miliarde euro în 2014). Raportul cost/venit s-a situat la 57,1% (2014: 55,1%).

Isărescu: S-ar putea să amânăm o decizie care ar îmbunătăți situația celor cu credite în valută, dar ar putea împinge leul pe o traiectorie nesustenabilă CITEȘTE ȘI Isărescu: S-ar putea să amânăm o decizie care ar îmbunătăți situația celor cu credite în valută, dar ar putea împinge leul pe o traiectorie nesustenabilă

“Situația dobânzilor constituie în continuare o provocare, iar impactul este vizibil în reducerea profitului operațional. De cealaltă parte, am înregistrat o creștere solidă a creditării, susținută în mod egal de operațiunile de retail și corporate”, a completat Treichl.

Rezultatul net al Erste Group s-a situat anul trecut la 968,2 milioane euro, față de o pierdere de 1,38 miliarde euro în 2014.

Banca austriacă a înregistrat o evoluție pozitivă a costurilor de risc (costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoare justă în contul de profit și pierdere), care s-au îmbunătățit semnificativ la 729,1 milioane euro, respectiv 56 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al împrumuturilor brute către clienți (-65,0% față de 2,08 miliarde euro, respectiv 163 puncte de bază, în 2014). Această evoluție pozitivă a costurilor de risc s-a datorat în principal reducerii substanțiale înregistrate în România, precum și evoluției pozitive a tuturor segmentelor din Austria. Rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătățească în 2015, situându-se la 7,1% comparativ cu 8,5% în anul precedent. Rata de acoperire a creditelor neperformante a scăzut la 64,5% (2014: 68,9%), pe fondul implementării definiției neperformanței, stabilită de Autoritatea Bancară europeană.

Erste a anunțat la începutul anului că vrea să continue curățarea filialei din Romania, Banca Comercială Română, prin vânzarea de pachete semnificative de credite neporformante, care s-ar ridica la miliarde de lei.

Cea mai mare bancă locală după active active, dar și una dintre băncile cu rate ridicate ale neperformanței, de 22,2% la 30 septembrie 2015, BCR a vândut și a scos credite din afara bilanțului anul trecut, astfel că neperformanța a scăzut de la nivelul de 26,5% înregistrat în 30 septembrie 2014.

BCR a finalizat recent vânzarea unui portofoliu de credite neperformante corporate cu o valoare nominală de 1,2 miliarde de euro, cel mai mare pachet vândut până acum de o bancă românească.

Tranzacția abia încheiată de BCR a fost finanțată cu 166 de milioane de dolari de către Banca Mondială prin divizia de investiții International Finance

Banca Mondială a intrat în proiect alături de APS, companie specializată în managementul creditelor neperfomante, iar la achiziție a participat și Deutsche Bank.

Tranzacția de achiziție s-a făcut prin intermediul unui vehicul financiar numit DARP Romania SPV, înființat în luna iulie a anului trecut, potrivit datelor publicate de IFC.

Erste a preluat BCR în 2005, când a plătit 3,75 miliarde euro pentru un pachet de 61,88% din acțiunile celei mai mari bănci românești.

Totalul activelor a crescut Erste a crescut anul trecut la 199,7 miliarde euro, cu 3,4 miliarde euro peste nivelul din 2014. în principal datorită majorării volumului creditelor acordate clienților. Portofoliul net de credite și avansuri către clienți a avansat de la 120,8 miliarde euro în 2014 la 125,9 miliarde euro la sfârșitului anului.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste
profit
bcr
banci
credite
ipoteci