Treichl, CEO Erste: Darea în plată nu va afecta profitul BCR, dar va schimba dramatic creditarea ipotecară în România

Treichl, CEO Erste: Darea în plată nu va afecta profitul BCR, dar va schimba dramatic creditarea ipotecară în România
scris 26 feb 2016

Dacă va fi adoptată în forma actuală, legea privind darea în plată nu va avea un impact financiar substanțial pentru Banca Comercială Română, însă creditarea ipotecară pe ansamblu va avea de suferit, urmând să fie afectați în special clienții tineri, spune Andreas Treichl, CEO Erste Group.

„Nu va fi un efect financiar substanțial pentru contul de profit și pierdere al BCR, dar va schimba dramatic creditarea bancară nu doar pentru BCR, ci și pentru sistemul bancar în ansamblu”, a declarat Treichl, vineri, la Viena, la conferința de prezentare a rezultatelor financiare ale Erste Group pe 2015.

Urmărește-ne și pe Google News

Șeful Erste Group a arătat că împărtășește opinia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conform căreia legea privind darea în plată nu va proteja, ci, dimpotrivă, va distruge consumatorul.

„Cred că guvernatorul Isărescu a reflectat bine situația acestei legi. Nu aduce protecția consumatorului, ci distrugerea consumatorului. Va schimba modelul de creditare ipotecară dramatic, și va fi afectată creditarea populației, nu a oamenilor bogați, care au resurse să suporte un avans mai mare sau dobânzi mai mari în viitor”, spune Treichl.

Isărescu: Legea dării în plată să fie aplicată și creditelor pentru mașini de spălat CITEȘTE ȘI Isărescu: Legea dării în plată să fie aplicată și creditelor pentru mașini de spălat

Șeful Erste anticipează că, dacă legea va fi adoptată în forma actuală, clienții va trebui să aducă mai multe garanții, dobânzile vor creaște și va deveni imposibil pentru tinerii din România să aibă o casă. „Mi-e greu să înțeleg cum un Parlament ca al României a putut elabora și adopta o astfel de lege. Ar putea avea efecte pozitive pe termen scurt pentru câțiva oameni din România, dar va fi dezastruos pentru tinerii din țară”, a conchis Treichl.

Anul trecut, potrivit datelor anunțate de Erste, BCR a trebuit să facă proviziopane de 101,6 milioane de euro pentru despăgubiri obținute în instanță de clienți în spețe privind protecția consumatorului (n.r. clauze abuzive), sumă în scădere față de anul anterior.

Rata creditelor neperformante s-a diminuat, în 2015, la 20,2%, de la 23,7%, nivelul din România rămânând cel mai ridicat din întregul grup Erste (media pe grup a fost de 7,1%).

BCR a încheiat 2015 cu un profit net de 918,9 milioane de lei (206 milioane de euro), după o pierdere de 2,8 miliarde de lei în 2014. 

viewscnt
Afla mai multe despre
erste group
darea in plata
bcr
andreas treichl