Consiliul Concurenței are dubii că proiectul cu 51% produse românești în magazine poate funcționa

Consiliul Concurenței are dubii că proiectul cu 51% produse românești în magazine poate funcționa
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 iun 2016

Consiliul Concurenței nu se opune proiectului de lege care ar obliga magazinele să vândă în proporție de 51% produse românești, dar are dubii că o astfel de măsură se poate aplica din cauza lipsei unui număr suficient de producători și a caracterului suficient al agriculturii din România, potrivit afirmațiilor făcute luni de directorul general al Consiliului Concurenței, Daniela Bădilă.

”Consiliul Concurenței nu se opune proiectului de lege, înțelegem că pentru sănătate primează consumul de produse proaspete. De asemenea, înțelegem că producătorii locali trebuie ajutați, dar nu știu dacă aceasta este ce mai bună variantă”, a declarat Bădilă,  citată de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Totuși, autoritatea de concurență are mari semne de întrebare în legătură cu aplicarea măsurilor propuse.

TOP Retailul modern din România s-a apropiat de pragul de afaceri de 10 mld euro în 2015, an în care și-a dublat profitul CITEȘTE ȘI TOP Retailul modern din România s-a apropiat de pragul de afaceri de 10 mld euro în 2015, an în care și-a dublat profitul

”Noi am ridicat câteva semne de întrebare, în ceea ce privește aprovizionarea sau depozitarea produselor. Ne întrebăm dacă producătorii pot aproviziona în proporție de 51% magazinele și totodată dacă în final consumatorii nu vor fi afectați”, a menționat reprezentantul Consiliului Concurenței

"Apoi, ce înseamnă produs românesc? Produs în România? Sau că firma are capital românesc?", s-a întrebat Bădilă.

Proiectul de lege care impune supermarketurilor să comercializeze produse din "lanțul scurt de aprovizionare" (locale și regionale), în proporție de minimum 51%, a fost retrimis la începutul lunii mai în Parlament la Comisia de Agricultură, în urma solicitării deputaților PSD, cu termen pentru un raport suplimentar de o lună de zile. 

Potrivit proiectului legislativ, "comercianții persoane juridice autorizate să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare au obligația ca, pentru categoriile: carne, legume și fructe, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanțul alimentar scurt, așa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepție, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele și fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianților menționați".

Proiectul prevede amenzi de 100.000 până la 150.000 lei sau chiar suspendarea activității pe o perioadă de până la șase luni pentru magazinele care nu respectă prevederile impuse. Legea vizează supermarketurile cu cifra de afaceri mai mică de 2 milioane euro.

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) se opune măsurii și consideră că propunerea legislativă ar avea ca efect subminarea comerțului modern.

Asociația susține că "lanțul scurt de aprovizionare nu garantează sprijin pentru producătorii români și restrânge libertatea consumatorilor români de a alege".

viewscnt
Afla mai multe despre
consiliul concurenței
magazine
proiect
lege