Grupul Euroins Insurance din Bulgaria (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări din regiunea CEE/SEE/CIS, deținut de Eurohold Bulgaria, confirmă că a convenit să preia patru companii de asigurări din trei țări europene – România, Cehia și Belarus, operațiune anunțată miercuri de Profit.ro.
Toate companiile ce vor fi achiziționate sunt subsidiare ale asigurătorului german ERGO, unul dintre marile grupuri de asigurări din Europa, parte a concernului Munich Re, unul dintre cei mai mari reasigurători din lume.
EIG va achiziționa companiile subsidiare ale ERGO din România și Cehia – asigurări de viață, respectiv generale – precum și compania de asigurări generale din Belarus. Cele două părți au semnat deja acordurile de achiziție și tranzacția va fi finalizată după obținerea aprobărilor din partea autoritățile de reglementare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În baza termenilor acordului, EIG va achiziționa toate acțiunile deținute de ERGO în aceste companii, inclusiv contractele de muncă ale angajațiilor, portofoliul de clienți și sistemele IT. Venitul din prime al celor patru companii preluate de la ERGO de către EIG a însumat 72 de milioane de euro (prime brute subscrise) în 2017.
Cu mai puțin de un an în urmă, EIG a achiziționat tot de la ERGO compania de asigurări de călătorie ERV Ucraina. Părțile au convenit asupra cooperării incluzând transferul de know-how și posibilitatea de a oferi produse co-branded.
După finalizarea acestei tranzacții, EIG va deține operațiuni în unsprezece țări europene, inclusiv propriile subsidiare din șapte dintre acestea: Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Cehia și Belarus.
Subsidiarele Ergo din România au avut subscrieri de peste 42 de milioane de euro în 2018.
Totuși, finalizarea operațiunilor Ergo în România este incertă după ce autoritatea de reglementare din Grecia a respins intrarea Eurohold pe piața elenă a asigurărilor de viață, refuzând autorizarea preluării asigurătorului de viață controlat de grupul frances Credite Agricole (Franța).
Grupul bulgar Eurohold include compania Euroins, unul dintre primii cinci asigurători din România după nivelul primelor subscrise. Asigurătorul are peste un milion de clienți activi, o rețea de circa 50 de agenții, mai mult de 630 de angajați și un portofoliu de peste 60 de produse de asigurare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV UPDATE Poșta confirmă că își bagă în insolvență brokerul de asigurăriCu două companii în România, grupul german ERGO, controlat de gigantul Munich Re, a înregistrat anul trecut venituri din prime subscrise de 46,8 milioane de euro în 2017, cu 48% mai mult față de 2016, pe fondul avansului afacerilor pe segmentul asigurărilor de viață.
În 2016, cele două companii au raportat prime de 144,2 milioane de lei, de la 86,93 milioane de lei în 2015 și 67,2 milioane de lei în 2014, potrivit datelor din rapoartele anuale ale asigurătorilor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Producător român de telefoane mobile vine la Bursă și pune la bătaie până la un sfert din companieGrupul german este prezent în România prin ERGO Asigurări (fosta Credit Europe Asigurări-Reasigurări), preluată în prima parte a anului 2016 în urma unei tranzacții estimată între 7 și 8 milioane de euro, și ERGO Asigurări de Viață, funcțională din anul 2010. Până în prezent, germanii au investit în dezvoltarea celor două companii 30 milioane de euro.
În 2016, pierderile cumulate ale celor două companii ERGO au atins 3,74 milioane de lei, de la 1,3 milioane de lei în 2015 și 4,98 milioane de lei în 2014.
Grupul ERGO este unul dintre cei mai mari jucători europeni pe piața asigurărilor, cu subscrieri de de 18,5 miliarde de euro în 2017, în ușoară creștere față de anul precedent, și un profit net de 273 milioane de euro.
În octombrie 2015, Euroins a intrat în procedură de redresare financiară pe bază de plan în urma unei decizii a Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care a constatat că managementul Euroins România a supraevaluat activele și cheltuielile de achiziție ale companiei, a subevaluat rezervele tehnice și a înregistrat dosare de daună fără rezerve sau cu rezerve insuficiente.
O lună mai târziu, Autoritatea a anunțat că Euroins România își va majora capitalul social cu 400 de milioane de lei în următoarele 12 luni, din care 200 milioane de lei până la 31 decembrie 2015, iar diferența până la finele anului trecut, dacă mai este cazul.
Primii 200 de milioane de lei au intrat în conturile companiei în aprilie 2016 și capitalul a fost majorat de la 230,5 milioane de lei la 430,53 milioane de lei. În toamna anului trecut, acționarii Euroins Romania au mai aprobat o majorare de 100 milioane de lei, aprobată de ASF în februarie 2017. Astfel, capitalul social al companiei a ajuns la 530,53 milioane de lei.
În martie 2017, ASF a anunțat că a decis închiderea procedurii de redresare financiară a Euroins România, după ce acționarii bulgari au îndeplinit cerințele autorității de supraveghere.