Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de 435,19 milioane de lei, cu 253,5% mai mult decât în 2017, când cuantumul sancțiunilor s-a ridicat la 123,11 milioane de lei.
Potrivit datelor instituției, au fost sancționate 74 de companii sau asociații profesionale, dintre care aproximativ jumătate au recunoscut încălcarea legii și au beneficiat de reduceri ale amenzilor.
“Remarc faptul că firmele au început să furnizeze informații despre activități neconcurențiale și obțin astfel reducerea sancțiunii”, a declarant președintele instituției, Consiliul Concurenței.
Un număr de 4 companii - Japan Radio Co. Ltd, Alphatron Marine BV, Euroins România, Christian Tour - au aplicat la programul de clemență, aducând dovezi ce au condus la soluționarea cazului.
CITEȘTE ȘI Reacția BNR la ideea lui Vâlcov de a desființa ROBOR: Afirmația este extrem de confuză și denotă mari neclarități în ceea ce privește piața interbancarăDin totalul amenzilor, cele mai multe au fost aplicate pentru formarea cartelurilor, 62,1%, pentru înțelegeri verticale – 22,2% și pentru abuz de poziție dominantă - 15%.
“Anul 2018 ocupă locul II în clasamentul celor mai mari amenzi aplicate de Consiliul Concurenței, pe locul I fiind anul 2011, cu amenzi totale în valoare de 1.246.641.324 lei, iar pe locul III s-ar afla amenzile aplicate în anul 2015, de 239.680.544 lei”, potrivit datelor instituției.
Cele mai importante amenzi
În sumă de 246,74 milioane de lei, cea mai importantă sancțiune a fost aplicată unui număr de nouă companii de asigurare și asociației de profil (UNSAR) pentru participarea la un schimb de informații sensibile din punct de vedere comercial referitoare la intențiile acestor societăți de a majora tarifele RCA.
Auchan, Cora și Carrefour și furnizorii acestora au primit a doua sancțiune în 2018, amenzile însumând 87,71 milioane de lei. Motivul a fost fixarea prețurilor în perioada 2010-2016
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Investitori redutabili, precum fondatorul Animax, CEO-ul TerraBisco, foștii proprietari 7Card și șeful Certinvest, dar și un ex-secretar de stat în Finanțe își unesc forțele pentru a deveni principali jucători în agriculturăOrange România a fost sancționată cu 64,92 milioane de lei pentru un abuz de poziție dominantă manifestat prin limitarea accesului companiei Simplus Invest SRL la rețeaua sa de telefonie mobile.
La sfârșitul anului 2018, Consiliul Concurenței avea în derulare 37 de investigații privind posibila încălcare a Legii concurenței, cu una mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. 21 dintre investigațiile în desfășurare la 31 decembrie 2018 vizau înțelegeri de tip cartel, iar 11 aveau ca obiect abuzul de poziție dominantă.
Relația cu instanțele de judecată
Consiliul Concurenței a avut calitatea procesuală în 237 dosare privind concurența, față de 189 în 2017.
“Procentul hotărârilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, favorabile Autorității de Concurență este 94%, în creștere cu 4,4% față de anul anterior. Anul trecut, Curtea de Apel București a menținut 94% din valoarea totală a amenzilor contestate”, a spus Chirițoiu.