Cotațiile petrolului au scăzut ușor în prima parte a tranzacțiilor de vineri, însă se mențin aproape de maximul ultimilor trei ani și jumătate înregistrat după anunțul SUA privind retragerea din acordul nuclear cu Iranul.
În jurul orei 16:00, petrolul Brent se tranzacționa la 77,30 dolari pe baril, cu 0,22% sub prețul de 77,47 dolari pe baril la care a închis joi. Petrolul WTI (West Texas Intermediate), de referință pe piața americană, era cotat la 71,36 dolari pe baril, în stagnare raportat la închiderea de ieri.
Ambele sortimente se tranzacționează foarte aproape de nivelurile record ale ultimilor trei ani și jumătate atinse în prima parte a săptămânii, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat retragerea din acordul nuclear cu Iranul și a indicat că va reintroduce sancțiuni economice împotriva statului din Orientul Mijlociu.
CITEȘTE ȘI Glencore, gigantul mondial al comerțului cu mărfuri, a ales Bucureștiul pentru un nou hub IT și o aplicație pentru traderii de petrol. Argumente: competența informatică, costuri cu 30% mai mici ca în Vest, performanța la Olimpiada de MatematicăBarilul de Brent a urcat la un maxim de 78 dolari în urma anunțului, în timp ce un baril de WTI s-a tranzacționat și cu 71,89 dolari, niveluri ce nu mai fuseseră înregistrate din a doua jumătate a anului 2014, când cotațiile petrolului s-au prăbușit pe fondul supraproducției generate de OPEC și SUA.
Scumpirile din această săptămână i-au determinat pe analiști să scoată de la naftalină scenariile privind revenirea petrolului peste pragul de 100 dolari pe baril.
Bank of America Merrill Lynch estimează că barilul de Brent va atinge 90 de dolari până la jumătatea anului viitor, existând “riscul” ca prețurile să ajungă și la 100 de dolari.
“Suntem îngrijorați că aceste mișcări de piață ar putea avea loc într-un interval mai scurt de timp”, potrivit analiștilor băncii, citați de MarketWatch.
Analiștii Commerzbank consideră că nivelurile actuale ale cotațiilor arată că OPEC este pe cale să câștige războiul prețurilor cu SUA.
“O mare parte din declinul cotațiilor, de la un nivel de peste 100 dolari la sub 30 dolari pe baril, cauzat de războiul prețurilor declanșat în toama anului 2004 între OPEC și industria petrolului de șist din SUA, a fost deja inversat”, susțin aceștia.