Glencore, gigantul mondial al comerțului cu mărfuri, a ales România ca loc al unui nou hub IT al diviziei sale Inatech, specializată în managementul riscului în tradingul cu energie, cinci dezvoltatori locali urmând să lucreze în București la noile versiuni ale aplicației de trading cu petrol Techoil a Inatech.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Aplicația permite firmelor de trading să urmărească în timp real profiturile și pierderile rezultate din tranzacții cu petrol și să monitorizeze evoluția acestora în funcție de modificarea diferitelor variabile, cum ar fi logistica livrărilor.
Analiștii se așteaptă la creșterea volatilității cotațiilor țițeiului pe piețele internaționale, ca urmare a tensiunilor induse de retragerea SUA din acordul de neproliferare nucleară cu Iranul și de perspectiva reintroducerii de sancțiuni economice împotriva Teheranului, unul dintre cei mai mari exportatori de petrol din cadrul OPEC, ceea ce sporește importanța instrumentelor de management al riscului pentru traderi.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Echipa de dezvoltatori de la București a Inatech va completa munca unității de dezvoltare a produsului Techoil aflată deja în activitate, care își are sediul în India, la Chennai.
Alegerea României este argumentată de companie prin nivelul înalt al competențelor IT disponibile pe plan local, al profesionalismului și al calității educației acestora, dar și costurile cu 20-30% mai reduse în comparație cu Vestul Europei.
Un alt argument este că, în termeni de abilități tehnice, România reprezintă un lider global: ponderea copiilor talentați reprezintă dublul mediei mondiale, iar țara s-a clasat pe locul I în Europa în acest deceniu la Olimpiada Internațională de Matematică.
Guvernul de la București a aprobat în februarie o ordonanță de urgență care prevede că o parte din contribuția de asigurări de sănătate (CASS) datorată de programatorii IT va fi suportată de stat, astfel încât acestora să nu le scadă salariul net după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. Facilitatea, valabilă pe parcursul acestui an, va fi condiționată de transferul contribuțiilor, respectiv majorarea venitului salarial brut al programatorilor cu cel puțin 20% față de nivelul din luna decembrie 2017, și nu va fi valabilă pentru contractele individuale de muncă cu timp parțial.
CITEȘTE ȘI Prețurile petrolului au atins noi niveluri record, în perspectiva sancțiunilor împotriva IranuluiRecent, la finalul lunii trecute, Inatech, care concepe și implementează soluții cloud și software pentru managementul riscului tranzacțiilor cu petrol, și-a deschis un birou în Houston, Texas, una dintre capitalele producției și comerțului cu țiței din SUA și de pe plan mondial. "Piața americană a schimburilor fizice cu petrol se transformă dintr-una dominată de importuri într-una centrată pe export, ceea ce ridică noi provocări pentru firmele de trading din SUA, în termeni de tranzacții, hedging, transport, contabilitate și raportare", declara, la acea dată, Jean-Hervé Jenn, CEO al Inatech.
În România, principalul business al Glencore îl reprezintă operațiunile de trading cu cereale și alte mărfuri agricole, derulate prin intermediul subsidiarei locale Glencore Agriculture Romania SRL. Potrivit ultimelor date publice disponibile, aceasta a încheiat anul 2016 cu un rulaj de peste 1,8 miliarde lei și un profit net de 12,6 milioane lei.
La nivel mondial, grupul Glencore a terminat anul 2017 cu un profit net de 5,7 miliarde dolari, la venituri totale de peste 205 miliarde dolari și cu aproape 146.000 de angajați în întreaga lume.