Comisia Europeană: Achizițiile publice în perioada pandemiei pot fi derulate direct, fără publicarea unui anunț

Comisia Europeană: Achizițiile publice în perioada pandemiei pot fi derulate direct, fără publicarea unui anunț
scris 1 apr 2020

Comisia Europeană a publicat, miercuri, un set de orientări privind achizițiile publice de materiale și echipamente necesare pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus, subliniind că statele membre au la dispoziție opțiuni flexibile pentru încheierea cât mai rapidă a contractelor, inclusiv proceduri de atribuire directă.

“Achizitorii publici sunt sub o presiune imensă pentru a asigura disponibilitatea echipamentelor individuale de protecție, cum ar fi măști și mănuși de protecție, ventilatoare care salvează vieți și alte materiale medicale pentru toți cei care lucrează fără încetare în timpul acestei crize (…). Actuala criză provocată de coronavirus reprezintă o urgență extremă și imprevizibilă - tocmai pentru o astfel de situație normele noastre europene permit cumpărătorilor publici să facă achiziți în câteva zile, chiar și ore, dacă este necesar”, spune comisarul UE pentru piața internă, Thierry Breton.

Urmărește-ne și pe Google News

Ghidul de orientare prezintă opțiunile oferite de legislația UE în cazul achizițiilor publice pe timp de urgență, printre care posibilitatea scurtării termenelor general-aplicabile, precum și atribuirea contractelor prin negociere directă, fără publicarea unui anunț de licitație.

UPDATE AFI Europe și NEPI confirmă informațiile Profit.ro. Notificare de anulare a celei mai mari tranzacții imobiliare a anului trecut și compensații cerute de 15 milioane de euro pentru nerespectarea obligațiilor CITEȘTE ȘI UPDATE AFI Europe și NEPI confirmă informațiile Profit.ro. Notificare de anulare a celei mai mari tranzacții imobiliare a anului trecut și compensații cerute de 15 milioane de euro pentru nerespectarea obligațiilor

“În mod concret, procedura de negociere fără publicare permite achizitorilor publici să achiziționeze bunuri și servicii în cel mai scurt timp posibil. În conformitate cu această procedură (…), achizitorii publici pot negocia direct cu contractantul (contractanții) potențial(i) și nu există cerințe de publicare, termene limită, număr minim de candidați care trebuie să fie consultați sau alte cerințe procedurale. Nu există etape procedurale reglementate la nivelul UE. În practică, acest lucru înseamnă că autoritățile pot acționa cu cea mai mare rapiditate posibilă din punct de vedere tehnic/fizic, iar procedura poate constitui o atribuire directă de facto, supusă doar constrângerilor fizice/tehnice legate de disponibilitatea efectivă și rapiditatea livrării”, arată Comisia.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
achizitii publice
coronavirus
achizitii publice directe
contracte directe
contracte fara licitatie