City Insurance, liderul pieței de asigurări din România, a consemnat în 2020 o pierdere de 23,7 milioane de lei, după ce în intervalul 2017 - 2019 compania a raportat profit net în fiecare an, care, însumat, s-a apropiat de 110 milioane de lei. Asigurătorul a mai închis pe minus în anii 2015 și 2016, conform datelor de la Ministerul Finanțelor Publice, pierderile cumulate ridicându-se la 42,9 milioane de lei, conform datelor analizate de Profit.ro.
Intrarea pe minus a fost efectul reducerii rezultatului tehnic al activității de asigurări generale, de la 80,1 milioane de lei în 2019 la 33,1 milioane de lei la finele anului trecut, pe fondul creșterii cheltuielilor de exploatare nete și altor cheltuieli tehnice, coroborat cu scăderea veniturilor din plasamente și altor venituri tehnice, plus creșterea cheltuieli cu plasamentele, reiese din analiza datelor din raportul anual al City Insurance aferent anului 2020.
Anul trecut, compania a subscris în România prime de 2,14 miliarde de lei, în creștere cu 22,4% față de 2019. Cea mai mare parte a subscrierilor a fost generată de polițele RCA, cu venituri de 1,75 miliarde de lei, de la 1,49 miliarde de lei în 2019. Ponderea acestei clase de asigurări în total subscrieri la nivelul României a scăzut la 81,77%, de la 85,51% în 2019.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Subscrieri semnificative au fost consemnate din asigurări de garanții - 177,1 milioane de lei (91,1 milioane de lei în 2019), CASCO - 114,3 milioane de lei (78 milioane de lei în 2019) și asigurări de incendiu și alte calamități naturale - 42,4 milioane de lei (32,1 milioane de lei în 2019).
City Insurance a raportat venituri și în Grecia - 136,1 milioane de lei (120,3 milioane de lei în 2019) și Italia - 34,6 milioane de lei (37,8 milioane de lei în 2019).
În total, veniturile asigurătorului au avansat anul trecut cu 20,6%, la 2,308 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI City Insurance a cerut ASF-ului european să renunțe la implicarea în exercițiul de evaluarea a asigurătorilor din România și să se constate că exercițiul BSR din România este excesiv, disproporționat, inoportun și discriminatoriu"Veniturile societății din prime brute sunt obținute în proporție de 92,6% pe teritoriul României, 1,49 % în Italia în liberă prestare de servicii și 5,89 % în Grecia în liberă prestare de servicii", scrie în raport.
În perioada analizată, City Insurance a achitat despăgubiri de 1,403 mliarde de lei, de la 1,159 miliarde de lei în 2019 (+21,1%).
Datoriile societății au crescut cu 28,4%, la 3,555 miliarde de lei. Și activele totale au avansat cu 23,9%, atingând nivelul de 3,782 miliarde de lei.
Capitalurile proprii ale societății au înregistrat un recul de peste 55 milioane de lei, la 226,75 milioane de lei.
CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ City Insurance câștigă la instanța supremă în litigiul cu ASF pe tema respectării unui plan de redresare financiară, care prevedea o infuzie de capital de 30 milioane euro"În anul 2020, societatea a continuat diversificarea portofoliului de asigurări și a adaptat produsele de asigurare la cerințele și nevoile clienților actuali și potentțali, societatea având ca obiectiv principal pe termen lung creșterea organică în paralel cu menținerea capitalului de solvabilitate în parametrii prevăzuți de lege. Programul de reasigurare urmareste portofoliul de asigurari tinand cont de strategia de afaceri a companiei.
Pentru anul anul trecut, City Insurance a achiziționat, pentru clasele de asigurari practicate, programe de reasigurare cu acoperire proporțională și neproporțională și a utilizat convenții de reasigurare obligatorii și facultative, cu reasigurători ce îndeplinesc criteriile necesare pentru Solvabilitate II.
CITEȘTE ȘI City Insurance trebuie să aducă la capital 16,5 milioane de euro, după ce instanța a admis un recurs înaintat de ASFDe asemenea, pentru acoperirea riscurilor asumate și pentru asigurarea permanentă a solvabilității și lichidității, societatea a investit la nivelul anului 2020 cu prudență.
Structura portofolului de active este corelată cu obligațiile asumate, atât din punct de vedere al valutelor în care sunt exprimate, cât și din punct de vedere al scadențelor. În anul precedent, societatea a efectuat plasamente a căror structură a reprezentat în cea mai mare parte depozite bancare cu randament fix și investiții imobiliare în conformitate cu hotărârile Adunarii Generale a Acționarilor", se mai spune în raport.
La finele anului trecut, City Insurance avea un număr de 42 de agenții localizate în toate județele. Rețeaua de distribuție era formată în principal din 103 de angajați în vânzări directe și un număr de 418 brokeri și agenți. În ceea ce privește activitatea de liberă prestare a serviciilor în Italia și Grecia, produsele de asigurare sunt distribuite prin intermediul brokerilor.
CITEȘTE ȘI Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Năstase, se poate întoarce la șefia City Insurance, liderul pieței asigurărilor. Instanța a anulat definitiv o sancțiune din aprilie 2017Cu un capital social de 93,28 milioane de lei, nivel neschimbat față de 2019, City Insurance este controlată de Vivendi International SRL - 85,54% și Nicolae Mușat - 9,17%, potrivit datelor disponibile pe platforma termene.ro.
Acționarul unic al Vivendi International este Dan Odobescu, cumnatul fostului premier Adrian Năstase.
La începutul lunii aprilie a acestui an, compania a anunțat că acționarul majoritar, Vivendi International, și-a vândut acțiunile către I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, o companie prezentată ca gestionând active de 15 miliarde de euro. Presa elenă vorbește de o legătură a companiei cu Biserica Grecească, indicând că o persoană din Departamentul de comunicare al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei apare ca reprezentant de comunicare al I3CP Holdings .
Tranzacția se va încheia în trimestrul 3 al acestui an.